Legea privind institutiile financiare nebancare (IFN), se afla in dezbatere la Senatul Romaniei pentru a fi adoptata si pastreaza principiile avute in vedere la emiterea actului normativ initial, directionate spre mentinerea stabilitatii financiare, a declarat un oficial al BNR.
"Textul actual, care reflecta cele agreate intre autoritati si industrie, este in procedura de dezbatere si adoptare la Senatul Romaniei. Amendamentele legislative pastreaza principiile avute in vedere la emiterea actului normativ initial, directionate spre mentinerea stabilitatii financiare (...)", a declarat Angela Dimonu, sef serviciu Reglementare si Autorizare in BNR.
Ea a precizat ca legea privind institutiile financiare nebancare urmeaza sa inlocuiasca Titlul I din Ordonanta Guvernului 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea 266/2006.
In ce priveste cadrul de reglementare secundar pentru IFN-uri, este prevazuta reglementarea privind accesul la informatiile furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, sustine oficialul BNR.
Dimonu a mai spus ca "proiectul de modificare a reglementarilor referitoare la clasificarea si provizionarea creditelor este in curs de definitivare, urmand a fi supus consultarii industriei".
Reglementarile recente ale BNR, aplicabile IFN-urilor, au in vedere imbunatatirea administrarii riscurilor in procesul de creditare, "prin ridicarea gradului de senzitivitate a deciziei de creditare la o serie de factori externi si interni, precum si in functie de caracteristicile imprumutului".
De asemenea, au in vedere promovarea practicilor bancare sanatoase de creditare, prin impunerea utilizarii fisei fiscale in procesul de validare a veniturilor.
Prevederile urmaresc o descurajare a practicilor de promovare a dobanzilor cu caracter promotional pe perioade limitate de timp pentru a asigura, in principal, calificarea clientului pentru o valoare mai mare a creditului.
Reglementarile mai prevad o mai buna informare a clientilor privind riscurile care pot aparea in procesul de contractare de imprumuturi.
Se are in vedere si mentinerea posibilitatii acordate imprumutatorilor de a desfasura activitate de creditare pe baza unor norme interne care nu au fost validate de BNR, cu limitarea gradului de indatorare la 35%.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/22047_legea_ifn-urilor_asteapta_aprobarea_senatului.html