Controlorii financiari din aparatul central au dat din nou in judecata Curtea de Conturi, de data aceasta pentru a primi un spor de 75% din salariul de baza, incepand cu 2005, pe motiv ca ei verifica utilizarea fondurilor comunitare, se arata in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti.
Potrivit actelor de la dosar, 109 controlori financiari din aparatul central al Curtii de Conturi cer sa li se plateasca un spor salarial de 75% din salariul de baza, incepand cu 2005, an in care Hotararea de Guvern 170/2005 a intrat in vigoare. Hotararea prevede o majorare cu 75% a salariilor de baza ale "personalului incadrat in structurile de control al gestiunii asistentei financiare nerambursabile comunitare din cadrul institutiilor publice, avand atributii in procesul de control al fondurilor comunitare", motiveaza controlorii financiari in cererea de chemare in judecata.
De asemenea, conform actelor de la dosar, ei considera ca sunt discriminati de Curtea de Conturi, care ofera acest spor salarial doar controlorilor financiari din cadrul Autoritatii de Audit a Curtii. In acest sens, Sindicatul Legis CCR a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a decis ca nu e vorba de discriminare doarece controlorii din aparatul central sunt in situatii diferite cu cei din Autoritatea de Audit, prin urmare nu pot fi comparati, arata Curtea de Conturi in documentele depuse la dosar.
Totodata, controlorii financiari motiveaza, in actiunea depusa la dosar, ca prin aparitia Autoritatii de Audit lor nu li s-au restrans atributiile de control al institutiilor care beneficiaza de fonduri europene. Astfel, ei ofera drept exemplu CSM-ul, institutie la care controlorii finanaciari din Aparatul Central controleaza modul de gestionare si utillizare a fondurilor europene nerambursabile de care Consiliul beneficiaza.
Pe de alta parte, Curtea de Conturi arata, in intampinare, ca Autoritatea de Audit a fost creata pentru "indeplinirea unor obligatii ce revin Romaniei in procesul de integrare europeana si are atibutii si proceduri de lucru proprii, fiind organism fara autoritate juridica, independent din punct de vedere operational fata de Curtea de Conturi". In consecinta, controlorii financiari din cadrul aparatului central nu pot cere sporul de 75% din salariul de baza, arata Curtea de Conturi in documentele de la dosar.
"Legea 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare dispune in sensul ca personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei prin instrumente de preaderare PHARE/ISPA si SAPARD, prin fonduri FEOGA, sectiunea Garantare si prin fonduri structurale si de coeziune poate fi constituit din personal contractual sau, dupa caz, functionari publici", specifica in actiune avocatul controlorilor financiari. HG 170/2005 pentru aplicare legii 490/2004 dispune ca prevederile legii se aplica si personalului care lucreaza in structuri de control al gestiunii fondurilor nerambursabile comunitare din cadrul institutiilor publice si care are atributii de control. Articolul 3 al aceleiasi ordonante prevede o majorare cu 75% a salariilor de baza ale acestor angajati, adauga controlorii in actiunea depusa in instanta.
Controlorii financiari au depus la dosar, pe langa actiune, sase sentinte ale tribunalelor din tara, prin care obligau Curtea de Conturi la plata sporului de 75% catre controlorii financiari, considerand ca au fost discriminati.
Primul termen al procesului va avea loc pe 23 octombrie la Tribunal.
Din cei 109 controlori financiari implicati in acest proces, 105 fac parte si din procesul inceput pe 15 octombrie la Tribunalul Bucuresti, in care 107 de controlori financiari ai aparatului central al Curtii de Conturi au dat in judecata institutia pentru a le plati primele de concediu din anii 2001-2007, prime echivalente cu un salariu.
Ei revendica primele de concediu, in conditile in care salariile controlorilor financiari, impreuna cu sporurile, pot ajunge si la 70.000 lei pe an, conform declaratiilor de avere pentru anul 2007 publicate pe site-ul Curtii de Conturi.
Controlorii financiari vor un salariu in plus, considerand ca au fost "discriminati" de institutie, care nu le-a dat primele de concediu pe motiv ca acestea se acorda doar functionarilor publici, nu si personalului din autoritati administrative autonome, se arata in cererea de chemare in judecata depusa la dosar.
La cererea de chemare in judecata sunt atasate patru sentinte ale tribunalelor din tara, prin care magistratii dau castig de cauza unor controlori financiari pe aceeasi problema. Numai in urma unei singure decizii, data de Tribunalul Cluj anul acesta, Curtea de Conturi a Romaniei ar trebui sa plateasca la 27 de controlori financiari aproape 370.000 lei din bani publici, se arata in actele depuse la dosar.
Pe de alta parte, Curtea de Conturi a Romaniei invoca, la Tribunal, prescriptia dreptului angajatilor de a cere primele, pe motiv ca a trecut limita de 3 ani de la data cand ar fi trebuit sa le primeasca. Totodata, Curtea de Conturi instiinteaza instanta, prin documentele depuse la dosar, ca CNCD a respins petitiile controlorilor financiari, prin care cereau sa se recunoasca faptul ca au fost discriminati. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a explicat ca nu e vorba de discriminare, avand in vedere ca "raporturile de munca ale controlorilor financiari si ale functionarilor publici difera semnificativ intre ele", arata Curtea de Conturi in documentele din dosar.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/21876_controlorii_financiari_au_inceput_un_nou_proces_impotriva_curtii_de_conturi.html