BankNews.ro - The Business Republic

Bancile renunta la creditele in franci elvetieni
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-10-2008

Ca sa elimine riscul de nerambursare, institutiile bancare au oprit acordarea de imprumuturi in moneda exotica, noteaza Adevarul. Adio credite in franci! Bancile au ajuns la vorba oficialilor BNR care au subliniat in repetate randuri riscurile implicate de astfel de finantari.

Oficialii BNR spun ca sistemul bancar nu se confrunta cu o criza de lichiditate. Reprezentantii bancilor din Romania sustin ca sunt la adapost de furtuna din sistemul bancar international.

In acelasi timp, dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele au sarit ieri de 28% pe an la lei, ceea ce, de obicei, este un indiciu al lipsei de lichiditati. In plus, tot mai multi romani care vor sa se imprumute semnaleaza faptul ca unele produse de creditare au disparut, in numai cateva zile, din oferte sau ca bancile nu mai sunt atat de darnice, ceea ce pare a infirma declaratiile linistitoare ale bancii centrale. 

Patru banci au scos francii din oferte

In urma cu trei ani, creditele in franci elvetieni isi faceau triumfal intrarea pe piata romaneasca, odata cu lansarea pe piata de retail a OTP Bank. Nu mai putin de zece banci au introdus pana in 2008 produse de finantare in moneda exotica in portofolii.

In decurs de numai o saptamana, insa, patru dintre ele au renuntat la imprumutrile in aceasta valuta, potrivit datelor de pe site-uri. Volksbank a dat tonul acestei tendinte cand, in urma cu cateva luni, a eliminat finantarile negarantate in valuta. Mai mult, la inceputul acestei saptamani, institutia a renuntat si la imprumuturile pentru locuinte in franci elvetieni.

La aceasta politica s-au raliat si Credit Europe Bank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank. "Decizia de eliminare a creditelor in franci elvetieni este una foarte buna pentru clienti", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

La randul sau, Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, spune ca "asistam la o reglementare mai consolidata a sistemului si la implementarea unor masuri absolut necesare de protectie a populatiei".

"Totul este oarecum in regula, insa bancile acorda mult mai greu credite companiilor, dar mai ales populatiei din cauza noului regulament BNR si a incertitudinii de pe piata", explica Dragos Cabat, presedintele CFA. Procesul tehnic de implementare a noilor norme de creditare a populatiei ar putea dura intre trei si sase luni, a atras atentia analistul.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/21833_bancile_renunta_la_creditele_in_franci_elvetieni.html