Imbunatatirea conditiilor de munca se traduce nu doar prin usurarea programului sau acordarea de mai multe zile de concediu. Designerii s-au gandit ca un rol important il au obiectele din jur, modul cum arata, precum si functionalitatea lor.
Tehnologia s-a schimbat considerabil in ultmii ani. Avansul luat de folosirea laptop-urilor, a dispozitivelor wi-fi si a retelelor wireless au dus la necesitatea modificarii structurii clasice de birou individual, fix. Designerii de la Perkins au conceput cateva modele de birou care le permit angajatilor o mai mare libertate de miscare. Ei nu mai sunt tintuiti intr-un loc precis ci pot opta intre o parte a sediului sau alta.
Designerul olandez Michael van der Kley a propus un concept sferic al birourilor, numit Globus. In viziunea sa acesta este mai putin un birou si mai mult o "statie de lucru" mobila care iti ofera totodata si confort sporit. Il poti amplasa oriunde vrei, mai aproape de restul colegilor, cand vrei sa stai de vorba, sau mai departe de ei, cand ai nevoie de mai multa intimitate.
Center for Building Performance and Diagnostics (CBPD) de la Carnegie Mellon University a construit un birou inteligent in care angajatii pot controla o serie de facilitati, precum intensitatea luminii sau temperatura, direct din biroul lor. CBPD lucreaza la un program amplu de imbunatatire a condiitiilor de la locul de munca.
Pentru ca una dintre cauzele importante ale obezitatii este sedentarismul, Mayo Clinic din Minneapolis a pus la punct un birou in care poti face si exercitii fizice in timp ce lucrezi. Astfel, in timp ce muncesti la o prezentare complexa poti da si cateva grame jos.
George Trifu