BankNews.ro - The Business Republic

Franta vrea sa atace paradisurile fiscale, gauri negre ale finantelor
International | Data Publicarii: 16-10-2008

Franta vrea, ca impreuna cu Germania, sa atace paradisurile fiscale, intrucat considera ca reforma acestor "gauri negre" ale finantelor mondiale este necesara pentru reconstructia sistemului bancar international afectat de criza, potrivit AFP.

"Gauri negre cum sunt centrele offshore nu trebuie sa mai existe", a declarat premierul francez Francois Fillon, in fata Adunarii Nationale. "Disparitia lor trebuie sa fie inceputul unei reconstructii a sistemului financiar international", adauga Fillon. 

La initiativa ministrului francez de buget, conturi publice si servicii civile, Eric Woerth, si a ministrului german al finantelor, Peer Steinbrueck, reprezentantii a 21 de tari se vor reuni la Paris pe 21 octombrie, ca sa "discute masurile ce trebuie luate impotriva paradisurilor fiscale", potrivit unui comunicat al ministerului bugetului.

Zece tari urmeaza sa fie reprezentate la nivel ministerial, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), ai carei oficiali iau parte la reuniune. Prevazuta demult, reuniunea are o importanta deosebita in contextul crizei financiare internationale si a vointei afisate de toate marile capitale ale lumii referitor la reforma finantelor internationale. 

In lume exista circa 50 de paradisuri fiscale, in care sunt "mai mult de 400 de banci, doua treimi din cele 2.000 de fonduri de protectie impotriva riscurilor (hedge funds) si aproape doua milioane de companii de acoperire", care gestioneaza "active financiare de 10.000 miliarde dolari", potrivit Transparency International. Suma este de patru ori mai mare decat produsul intern brut al Frantei. 

"In aceste centre financiare domneste opacitatea, absenta reglementarilor si, adesea, refuzul cooperarii cu alte state", mai scrie Transparency International. 

"Sunt adevarate gauri negre. Daca vrem sa reconstruim sistemul financiar international reglementandu-l mai mult, nu putem lasa deoparte laturile sale subterane, clandestine", a declarat, pentru AFP, presedintele Transparency International France, Daniel Lebegue. 

"Vom folosi banii contribuabililor americani si europeni ca sa salvam sistemul financiar, inclusiv, pentru ca toate sunt independente, sistemele bancare din Elvetia sau Liechtenstein. Nu se intelege sa lasam aceste piete sa functioneze in continuare fara reglementari", estimeaza un oficial al OECD, care se ocupa de combaterea paradisurilor fiscale, Pascal Saint-Amans. 

Efectul paradisurilor fiscale asupra stabilitatii financiare este enorm. Vanzarile masive ale fondurilor de protectie impotriva riscurilor, care gestionau la sfarsitul lui iunie aproape 2.000 de miliarde dolari, stau masiv la baza caderilor bursiere de saptamana trecuta, explica fostul director general al Casei franceze de Depozite. 

Chiar inaintea declansarii crizei financiare, mai multe companii de pe ambele maluri ale Atlanticului au lansat atacuri impotriva paradisurilor fiscale. 

In Germania, in februarie, s-a declansat un vast scandal referitor la o companie din Liechtenstein, LTG, unde isi depuneau contribuabilii banii, ca sa scape de fisc. 

Afacerea, care a generat tensiuni intre Germania, Liechtenstein si Elvetia, are ramificatii in 40 de tari, printre care Franta, Statele Unite si Australia. In SUA, autoritatile acuza banca elvetiana UBS ca a permis evaziunea fiscala a clientilor sai americani, pentru mai mult de 100 miliarde dolari.

Spre deosebire de presedintele George W. Bush, candidatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama, a facut din lupta impotriva paradisurilor fiscale punctul forte al programului sau.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/21780_franta_vrea_sa_atace_paradisurile_fiscale,_gauri_negre_ale_finantelor.html