Alan Greenspan, cel care a tinut fraiele economiei americane pentru aproape trei decenii, e considerat principalul vinovat pentru izbucnirea crizei financiare, noteaza Cotidianul. A fost presedintele Rezervei Federale americane din 1987 pana in 2006, perioada de varf a liberalizarii fluxului de capital, dar prima sa pasiune a fost muzica. Acum, multi dintre cei care il considera culpabil pentru criza financiara care ingrozeste marile economii ale lumii isi doresc sa fi ramas un simplu saxofonist.
A fost criticat in repetate randuri de laureatul Premiului Nobel, economistul american Joseph Stiglitz. Stiglitz a spus intr-un interviu pentru CNN ca Greenspan "nu a crezut cu adevarat in regularizarea pietei; cand excesele sistemului financiar au fost semnalate, Greenspan si altii au sugerat ca piata se va autoregulariza, ceea ce este un oximoron".
Opinia sa a contat mult in ridicarea controlului statal de pe piata financiara si in folosirea contractelor financiare derivate. Publicitate
Derivatele sunt instrumente financiare a caror valoare se trage din valoarea viitoare a unui bun. Acest instrument este de fapt un contract prin care una din parti primeste bani in schimbul promisiunii de a cumpara sau a vinde bunuri sau servicii la un moment specificat in viitor. Astfel, pentru o suma relativ mica si cu ajutorul unei garantii ipotecare, un investitor poate controla un procent mai mare din actiunile unei companii. Aceste contracte insa promit sa protejeze investitorul de pierderi, ceea ce a stimulat finantistii sa-si asume riscuri din ce in ce mai mari. Astfel, finantistii si-au permis sa-si asume mai multe ipoteci si sa faca imprumuturi mai mari in contul unor cresteri viitoare.
George Soros, celebru finantist si filantrop american, a evitat intotdeauna sa foloseasca aceste instrumente pentru ca "nu intelegem cu adevarat cum functioneaza", scrie "International Herald Tribune". La fel si Felix Rohatyn, investitorul bancar care a salvat New Yorkul de o catastrofa financiara in anii '70, a etichetat contractele derivate drept potentiale "bombe cu hidrogen". Si miliardarul Warren Buffet a vorbit de-a lungul anilor de aceste instrumente obscure ca despre "arme financiare de distrugere in masa, care ascund pericole ce pot fi letale".
Aceste opinii nu l-au influentat deloc pe Alan Greenspan, care tinea in maini destinele pietei financiare din SUA din postul sau de presedinte al Rezervei Federale. De cate ori in Congres sau pe Wall Street apareau discutii pe tema riscurilor pe care le ridicau aceste contracte, mai ales in contextul unui liberalism financiar extrem, Alan Greenspan se dovedea nemilos in sustinerea lor.
"Derivatele s-au dovedit, de-a lungul anilor, un vehicul extraordinar de-a transfera riscurile de la cei care nu trebuie sa si le asume catre cei care sunt dispusi si capabili sa o faca", spunea Greenspan in 2003, potrivit IHT. Mai mult, Greenspan a crezut intotdeauna ca un control mai strict asupra uzului acestora si asupra pietei in general ar fi o greseala.
Multi economisti sustin ca, daca Greenspan ar fi actionat diferit in cariera sa, criza care a cuprins in 2008 economia americana ar fi putut fi ocolita. Expert in regularizare financiara, profesorul Frank Partnoy crede ca "derivatele sunt piesa centrala a crizei actuale, iar el (Greenspan - n.r.) a fost principalul sustinator al deregularizarii acestor instrumente". Fostul supervizor al finantelor americane se considera insa complet nevinovat de escaladarea crizei subprimelor care a zguduit piata imobiliara din SUA, antrenand, intr-un efect de domino, intreaga piata financiara, si da vina pe lacomia Wall Street-ului si nu pe riscurile care incumbau folosirii acestui tip de instrumente.
Alan Greenspan s-a nascut in New York in urma cu 82 de ani. Tatal sau era broker, iar mama sa, comis-voiajor. A ajuns, 61 de ani mai tarziu, omul de baza al lui Ronald Reagan in domeniul pietei monetare. La doar sase luni dupa ce a fost numit presedinte al Rezervei, a gestionat cu succes "Lunea Neagra", cel mai mare crah bursier din istoria Wall Street-ului.
Dupa 19 ani in slujba guvernului american, Greenspan s-a retras si lucreaza acum in consultanta. A fost inlocuit in functia de presedinte al Rezervei Federale de Ben Bernanke, care, alaturi de seful Trezoreriei, Henry Paulson, s-a batut in Congres pentru acceptarea planului lui Bush de-a injecta 700 de miliarde de dolari pe piata pentru a salva bancile care se apropiau de faliment.
In tinerete, Alan Greenspan a fost pasionat mai mult de clarinet si de saxofon decat de cifre. Astfel, a studiat la scoala Juilliard, faimosul conservator american, si a cantat chiar intr-o formatie. Era, bineinteles, cel care se ocupa de calculele fiscale pe care colegii sai de trupa le ignorau. Pana la urma s-a inscris la Universitatea din New York. A fost admis si intr-un program doctoral la Universitatea Columbia, dar intrucat nu-si permitea sa plateasca taxele, a fost fortat sa renunte. In 1977 insa, dupa ce le-a fost consilier presedintilor Nixon si Truman, universitatea i-a facut cadou diploma doctorala fara sa-i mai ceara sa-si sustina disertatia.
In timpul in care a fost presedintele Rezervei Federale si a decis ratele dobanzilor a fost privit de multi ca "intruparea umana a capitalismului". De doua ori pe an, Greenspan prezenta Congresului un raport despre starea economica a Statelor Unite, care era urmarit de milioane de investitori din lumea intreaga. Fiecare cuvant al lui Greenspan putea influenta mersul pietei. In 1996 a scapat o replica referitoare la "exuberanta" bursei cand vine vorba de bunurile foarte valoroase. Indicele Dow Jones s-a prabusit cu 145 de puncte a doua zi. Acum, alti finantisti trebuie sa repare ce a daramat credinta oarba in liberalism a batranelului plesuv si cu ochelari.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/21665_vinovatul_pentru_criza_financiara_mondiala_alan_greenspan.html