Apocalipsa financiara care pare sa fi lovit intreaga planeta se face deja simtita si in Romania, noteaza Antena 3. Dupa falimentul bancilor americane de prestigiu si dupa ce Europa se confrunta cu o situatie financiara fara precedent, statul fiind nevoit sa intervina din ce in ce mai des pe piata libera, efectele actualei crize au ajuns si la Bucuresti. Bursa s-a inchis, leul s-a depreciat la valori record, piata imobiliara s-a prabusit. Peste toate acestea, politicienii si sindicalistii se lupta pe promisiuni electorale si pe salarii record care ar putea arunca in aer bugetul Romaniei.
Avand in vedere aceasta situatie, prezentam in continuare vectorii principali care influenteaza actuala criza financiara din Romania, precum si o serie de sfaturi utile pentru populatie in aceasta perioada de incertitudine:
Unde se resimte criza financiara
- Bursa - Miercuri, tranzactiile au fost suspendate la BVB si la Bursa de Marfuri din Sibiu. Masura a fost un ade protectie, deoarece atunci cand caderea depaseste 15% situatia pe bursa poate deveni imprevizibila. Faptul ca bursa s-a inchis, nu e neaparat un motiv de panica pentru populatie. Companiile listate la bursa nu pot da peste cap in acest moment economia romaneasca.
- Bancile - O parte dintre ele au actiuni cotate la bursa, dar chiar unele dintre acestea au scazut, bancile de la noi nu depind de acest lucru. Singura vulnerabilitate in acest sector poate nfi data de aparitia unui sentiment de panica in randul populatiei, ceea ce ar putea duce la retrageri masive. Deocamdata, acest lucru nu s-a intamplat.
- Cursul de schimb - Deprecierea leului va atrage dupa sine scumpirea creditelor in valuta, ceea ce va afecta o mare parte a populatiei. De asemenea, o depreciere puternica a leului ar putea provoca scumpiri in lant si crize pe pietele convergente.
- Piata imobiliara - In criza de ceva vreme din cauza blocajului aparut pe piata, zona imobiliara ar putea fi puternic afectata de o depreciere masiva a leului.
- Politica BNR - Deocamdata, Banca nationala a intervenit decisiv de fiecare data cand situatia parea scapata de sub control, dand senzatia de siguranta.
- Actiunile politice - Apropierea campaniei electorale, poate adanci inflatia in Romania, prin promisiunile hazardate ale politicienilor si prin reactia in lant a sindicatelor.
Sfaturi pentru populatie
- Statul roman garanteaza depozitele de pana la 20.000 de Euro. Pentru sumele mai mari, situatia pare momentan stabila, dar riscul este ceva mai mare.
- Nu este o perioada propice pentru a investi la bursa. Fluctuatiile mari pot transforma peste noapte investitia in pierdere.
- Nu este recomndat sa faceti tranzactii imobiliare. Instabilitatea pietei nu ofera o siguranta pentru acest tip de investitie.
- Creditele: cele mai dezavantajoase par a fi cele in euro si dolari, din cauza deprecierii leului. Daca nu exista o nevoie urgenta, nu este recomandat in aceasta perioada sa apelati la avantajele unui credit, din cauza fluctuatiilor de curs. Chiar si unele banci incearca limitarea creditarii, pentru a atrage mai multe lichiditati.
- Populatia trebuie sa fie pregatita pentru un posibil val de scumpiri. In toate statele Occidentale, cuvantul de ordine este "strangerea curelei". Investitiile extravagante nu-si au locul acum.
Antena3.ro
http://www.banknews.ro/stire/21549_criza_financiara_in_romania_-_sfaturi_utile_pentru_populatie.html