Dupa ce si-au achitat facturile, au cumparat mancare si alte bunuri necesare gospodariei, celor mai multi dintre romani nu le mai raman bani si pentru altceva. Mai exact, o familie ramane cu 226 de lei.
Cheltuielile lunare pe gospodarie au fost, in medie, in trimestrul al doilea, de 1.820 de lei, suma care reprezinta 89% din totalul veniturilor, respectiv 2.046 de lei lunar pe gospodarie, ambii indicatori fiind in usoara crestere fata de primele trei luni ale anului, potrivit datelor INS.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Viata la tara, mai ieftina
Marimea si structura cheltuielilor de consum sunt determinate de mediul de rezidenta.
Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 500 de lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 80 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 41,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii. In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,1% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2008, in medie, 43,1% din consumul gospodariilor (40,3% in trimestrul I 2008).
O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,7% in trimestrul I si 13,9% in trimestrul II 2008) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili).
Curentul
http://www.banknews.ro/stire/21463_romanii_cheltuiesc_lunar_90p_din_venituri_pe_mancare_si_facturi.html