BankNews.ro - The Business Republic

Cand este cazul sa risti in afaceri?
Afaceri | Data Publicarii: 06-10-2008

Ce merita riscul si ce nu? Mai multe personalitati, antreprenori, politicieni, atleti si oameni de afaceri au incercat sa raspunda la aceasta intrebare pentru publicatia Forbes, povestind care a fost cea mai riscanta actiune din viata lor, noteaza Ziare.com.

Raspunsurile lor sunt cat se poate de diferite - si cu toate acestea au un numitor comun: toti cei intervievati recunosc faptul ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand esti dispus sa risti.

Kit DesLauriers, prima persoana care a schiat pe cele mai inalte sapte varfuri muntoase din lume, si-a amintit cum a fost cand a coborat din varful Everestului: "nu erau plase de siguranta, nu erau linii fixe si batea un vant inghetat. Am fost nevoiti sa petrecem o noapte neplanificata la altitudinea de 7.924 de metri, cu foarte putina apa si mancare. A doua zi am schiat pe o suprafata de 1.500 de metri de gheata albastra si o inclinare de 50 de grade... La un moment dat, am ramas fara oxigen. Imi spuneam intr-una: Nu te aseza sa mori. Mergi inainte. Era foarte usor sa iti lasi mintea sa o ia razna, insa aceasta calatorie m-a invatat ca noi insemnam mult mai mult decat mintea noastra".

In 1992, Puneet Nanda, director executiv al Dr. Fresh, o marca de produse pentru ingrijirea danturii, cu sediul la New Delhi, a decis sa patrunda pe piata ruseasca, pe-atunci la inceputurile sale.

"Toata lumea de acolo trebuia sa plateasca o taxa mafiei. Acesti tipi, fosti agenti KGB, controlau totul". Intr-o zi, povesteste afaceristul, un nou cap al mafiei i-a taiat capul managerului sau din Rusia; ceva mai tarziu, alti mafioti i-au dat casa peste cap intreprinzatorului. Nanda a fugit din Rusia, dar nu si de lupta. Produsele Dr. Fresh se vand acum in 42 de tari diferite, inclusiv Rusia.

Richard Jackson este director executiv la Jackson Healthcare - o companie care ofera personal pentru clinici si servicii de IT specializate pe sectorul sanatatii publice, printre altele, companie care are o adevarata istorie in ceea ce priveste antreprenorii dispusi sa riste pentru a achizitiona actiuni ieftine.

In urma cu doi ani, Jackson a decis sa achizitioneze World Health Alternatives, o companie de personal medical listata la bursa care era pe-atunci de doua ori mai mare decat compania lui Jackson.

El isi aminteste ca "a fost o afacere foarte riscanta. World Health castiga anual 300 de milioane de dolari insa pierdea 1 milion de dolari pe luna si se apropia cu repeziciune de faliment. Documentele sale financiare erau in neregula, directorul executiv plecase dupa cateva actiuni care au ridicat suspiciuni si se implicase si FBI-ul.

Insa am crezut ca noi avem suficienta experienta in afaceri pentru a redresa compania. Am platit 26 de milioane de dolari pentru aceasta firma in 2006; anul trecut, a avut profit de 18 milioane si a vandut in valoare de 220 de milioane de dolari. A fost un risc mare si un succes si mai mare".

Michael Chasen, cofondator al Blackboard, o companie specializata in tehnologii educationale, si-a pus in pericol pana si casatoria. Cu toate ca faceau destui bani la o alta companie, Chasen si colegul lui de facultate Matthew Pittinsky au decis sa puna bazele propriei afaceri, dezvoltand programe de claculator care faciliteaza procesul educational in scoli.

"Cel mai mare risc a fost sa-i spun logodnicei mele ca imi voi parasi slujba bine platita pentru a risca pe o idee impreuna cu colegul meu de facultate. Nu era chiar ce sperase ea", a povestit antreprenorul, care a ajuns pana la urma sa se casatoreasca si sa aiba si succes in afaceri.

In fine, cine ar fi mai bun sa vorbeasca despre riscuri decat o persoana care este platita tocmai pentru a evalua riscurile?

Intrebat care a fost cel mai mare risc pe care si l-a asumat anul trecut, Tim Draper, cofondator al Draper Fisher Jurvetson, nu a vrut sa vorbeasca despre cum a pariat pe o companie tanara, ci despre momentul in care si-a adunat curajul pentru a se arunca in necunoscut.

"Nu-mi amintesc toate riscurile pe care mi le-am asumat, deoarece toate au fost un succes, asa ca nu a fost mare scofala", a precizat Draper.

Ziare.com

http://www.banknews.ro/stire/21416_cand_este_cazul_sa_risti_in_afaceri.html