Banca Nationala a Romaniei ar putea interveni pe piata valutara cu cateva sute de milioane de euro, pentru a stopa caderea leului, dupa ce moneda nationala a depasit, ieri, pragul psihologic de 3,8 unitati/euro pe piata interbancara, cred analistii.
Nivelul surclaseaza cotatia maxima stabilita de BNR in 2008, de 3,7695 lei/euro, insa cursul oficial anuntat ieri de banca centrala a fost putin sub aceasta valoare, la 3,7603 unitati pe euro. "Consider ca banca centrala ar putea interveni la pragul de 3,85 lei/euro. Daca nu va interveni la acest prag, moneda s-ar putea deprecia si mai mult. Sunt presiuni puternice de depreciere a leului, deoarece Romania este perceputa ca tara riscanta. Perspectiva se accentueaza din cauza deficitului bugetar, care s-ar putea situa la 3,8% din PIB, in 2008, si a deficitului de cont curent", a declarat pentru Business Standard Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist ING Bank, sucursala Romania.
Evolutia negativa a monedei nationale a survenit pe fondul deciziei Senatului SUA de a aproba planul de finantare a sistemului bancar in valoare de 700 mld. dolari. Votul a dus la aprecierea dolarului concomitent cu scaderea bursei din New York. In schimb, in Europa, bursele au crescut, trend care a fost reflectat si la Bucuresti. Indicii BVB au crescut cu 0,4, pana la 3,9%, iar investitorii spera ca planul financiar american va fi acceptat si de Camera Reprezentantilor. "Si piata romaneasca va inregistra un rebound pe fondul acestor stiri pozitive care se anunta; vanzatorii vor astepta preturi mai bune, in timp ce cumparatorii, probabil vor prinde ceva mai mult curaj. Totusi, nu vom putea vorbi despre cresteri reale, ci mai degraba despre recuperarea unei parti din pierderile de anul acesta", a declarat pentru Business Standard Sorin Carstea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/21357_senatul_sua_da_cu_leul_de_pamant_intervine_bnr.html