BankNews.ro - The Business Republic

Studiu FMI: 42 de crize financiare in ultimele patru decenii
International | Data Publicarii: 01-10-2008

Analistii Fondului Monetar International au publicat o analiza exhaustiva a crizelor prin care a trecut piata de capital din 1970 si pana in prezent si a solutiilor gasite de factorii de decizie pentru fiecare in parte.

Potrivit raportului, sistemul bancar este lovit periodic de crize, ultimul deceniu fiind aproape o exceptie din acest punct de vedere, din 1997 si pana in 2007 finantele trecand printr-o perioada de relativa acalmie.

In jur de 30% din cele 42 de turbulente mentionate in raport au fost "crize bancare sistemice", definite ca perioade cand sectorul financiar al unei tari experimenteaza un mare numar de blocaje, iar institutiile financiare si corporatiile se confrunta cu mari dificultati de onorare a contractelor in timp.

Anul cu cele mai multe astfel de evenimente a fost 1994, potrivit analistilor FMI. "Crizele financiare pot fi periculoase si contagioase si necesita o recatie rapida din partea reglementatorilor pietei. Unele crize se extind rapid in alte tari, chiar si cand nu exista legaturi sau canale directe intre ele", spun autorii studiului.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/21255_studiu_fmi_42_de_crize_financiare_in_ultimele_patru_decenii.html