Activele de pe pietele emergente s-au depreciat dramatic, luni, in conditiile in care investitorii s-au grabit sa-si redirectioneze banii spre active "sigure", dupa ce Camera Reprezentantilor din Statele Unite a respins planul de 700 miliarde dolari prin care urma sa fie salvat sectorul financiar.
Esecul aprobarii planului de salvare a sectorului financiar din SUA a sporit temerile legate de posibilitatile de finantare internationala a pietelor emergente, intr-un moment in care criza creditelor a inceput sa loveasca si economiile in plina dezvoltate la nivel mondial, transmite Reuters.
"Totul se prabuseste, a venit sfarsitul lumii", a spus seful departamentului de strategii macroeconomice pentru piete emergente al Bulltick Capital Markets din Miami, Alberto Bernal.
Obligatiunile emise de statele emergente s-au depreciat in medie cu 1,6% in cadrul indicelui EMBI+ al JPMorgan, sporind pierderile din aceasta luna cu peste 6%. Diferenta dintre dobanzile percepute la facilitatile de credit oferite de trezoreriile SUA, ce evidentiaza aversiunea fata de risc, s-a adancit cu 0,33 de puncte procentuale la 4,12 puncte procentuale.
Pietele de capital din America Latina s-au prabusit, de asemenea, indicele bursier MSCI pentru America Latina pierzand 12,8%. In Brazilia, bursa din Sao Paulo si-a suspendat temporar tranzactiile dupa ce indicele sau - Bovespa - a scazut cu peste 10%.
Realul brazilian s-a depreciat cu 5,7%, aceasta fiind cea mai mare pierdere in decurs de o zi inregistrata din ianuarie 2002. Pesoul mexican a pierdut 2,13% la inchiderea sedintei valutare, pana la cel mai scazut nivel din ultimul an.
Obligatiunile emise de Argentina s-au depreciat cel mai mult si este posibil ca guvernul sa emita noi obligatiuni pentru a face o noua oferta, in incercarea de a extinde negocierile cu investitorii care nu au acceptat planul de restructurare a datoriilor, din 2005. Ani de zile, Argentina a refuzat sa negocieze cu acesti investitori, dar a fost nevoita sa accepte aceste conditii pentru ca intrevede situatii dificile de refinantare in viitorul apropiat.
"Argentina nu va redeschide aceasta bursa pentru ca vrea, ci pentru ca este nevoita", a mai spus Bernal.
Diferenta dintre randamentele obligatiunilor argentiniene si ale celor americane s-a extins cu 0,94 puncte procentuale la 9,46 de puncte procentuale, aratand ingrijorarea investitorilor asupra capacitatii tarii de a-si onora datoriile, in urmatorii ani.
Cotatia obligatiunilor ecuadoriene a avut, de asemenea, de suferit, insa a reusit sa se deprecieze sub nivelul pietei, dupa ce presedintele Rafael Correa a castigat un referendum pentru o noua constitutie, care ii extinde puterile.
Dupa o victorie facila, Correa a promis sa impuna reguli mai dure asupra investitorilor straini si sa mareasca veniturile din exporturile de petrol. Analistii au spus ca este putin probabil ca acesta sa inceteze plata datoriei externe.
"Votul de duminica arata ca sprijinul de care se bucura Correa ramane puternic si este foarte probabil ca acesta sa fie reales", a spus un analist al Credit Suisse. "Credem ca presedintele Correa va continua sa onoreze plata datoriei externe atat timp cat sondajele vor arata ca acesta conduce in preferintele alegatorilor, pentru alegerile din ianuarie", a mai spus analistul.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/21224_criza_devine_dramatica_totul_se_prabuseste,_a_venit_sfarsitul_lumii.html