BankNews.ro - The Business Republic

Cronologia crizei financiare
International | Data Publicarii: 30-09-2008

Criza financiara izbucnita la inceputul anului trecut in Statele Unite si care incepe sa afecteze din ce in ce mai mult Europa a avut mai multe etape importante, arata AFP, intr-o cronologie a evenimentelor.

- Februarie 2007: In Statele Unite se inmultesc restantele la rambursarea creditelor acordate pe segmentul "subprime", al clientilor cu grad mare de risc, care provoaca primele falimente ale unor banci specializate.

- August 2007: Pietele de capital se prabusesc, confruntate cu riscurile privitoare la o propagare a crizei, iar bancile centrale intervin, ca sa sustina lichiditatea.

- Octombrie/decembrie 2007: Mai multe banci mari anunta deprecieri importante de active, ca urmare expunerilor pe piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

- 22 ianuarie 2008: Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, coboara dobanda cheie cu trei sferturi de punct, la 3,50%, masura de o marime semnificativa. Fed a coborat apoi, pana la sfarsitul lui aprilie, dobanda cheie pana la 2%.

- 17 februarie: Banca britanica Northern Rock este nationalizata de guvern.

- 11 martie: Marile banci centrale din lume fac eforturi concertate, ca sa calmeze pietele de credit.

- 16 martie: Banca JPMorgan Chase anunta preluarea bancii de investitii Bear Stearns la pret scazut si cu ajutorul financiar al Federal Reserve.

- 7 septembrie: Trezoreria americana pune sub supraveghere bancile ipotecare Freddie Mac si Fannie Mae, oferindu-le astfel timp sa-si restructureze finantele, dupa ce le-a garantat datorii de 200 miliarde dolari.

- 15 septembrie: Banca de investitii Lehman Brothers, a patra din lume, da faliment, iar una dintre cele mai mari banci americane, Bank of America, anunta preluarea Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii.

Zece banci internationale creeaza un fond de lichiditati de 70 miliarde dolari, ca sa faca fata necesitatilor urgente, in timp ce bancile centrale deschid robinetele creditului. Masurile nu impiedica, insa, scaderi semnificative pe pietele internationale de capital.

- 16 septembrie: Fed si guvernul american nationalizeaza de facto cel mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG), amenintat de faliment, si ii acorda un ajutor de 85 miliarde dolari, in schimbul a 79,9% din actiunile sale.

- 17 septembrie: Pietele internationale de capital continua sa scada, iar bancile centrale iau tot mai multe masuri ca sa aduca lichiditate institutiilor financiare.

- 18 septembrie: Banca britanica Lloyds TSB preia concurentul sau HBOS, amenintat de faliment. Autoritatile americane anunta ca pregatesc un plan de 700 miliarde dolari, ca sa curete bancile de activele neperformante.

- 19 septembrie: Presedintele american George W. Bush lanseaza un apel la "actiune imediata" in ceea ce priveste planul de salvare a bancilor, ca sa evite o agravare a crizei din Statele Unite.

- 23 septembrie: Dezbaterile adunarii generale a Natiunilor Unite de la New York sunt dominate de criza financiara. Jucatorii de pe pietele financiare sunt din ce in ce mai ingrijorati, in contextul intarzierilor privitoare la planul american.

- 26 septembrie: Cotatia actiunilor grupului bancar si de asigurari belgiano-olandez Fortis se prabuseste, din cauza temerilor privitoare la solvabilitatea grupului. In Statele Unite, JPMorgan preia controlul bancii concurente Washington Mutual, cu ajutorul autoritatilor federale.

- 28 septembrie: Planul de salvare american este discutat in Congres. In Europa, Fortis este nationalizat de autoritatile belgiene, olandeze si luxemburgheze. In Marea Britanie este nationalizata banca Bardford & Bingley.

- 29 septembrie: Pe pietele financiare continua caderile. Bursele americane s-au prabusit dupa ce Camera Reprezentantilor a respins planul de 700 de miliarde de dolari propus de administratia Bush ca solutie de salvare a sectorului financiar. Indicele Dow a pierdut imediat dupa aflarea vestii 700 de puncte, cea mai mare cadere inregistrata vreodata, iar indicii Nasdaq si S & P s-au depreciat cu 7%, procent nemaintalnit de la atentatele din 2001.

Dobanzile interbancare continua sa creasca, impiedicand bancile sa se refinanteze. In Statele Unite, Citigroup preia controlul Wachovia, iar in Europa, Banca Centrala Europeana (BCE) pune la dispozitia bancilor lichiditati de 120 de miliarde euro.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/21213_cronologia_crizei_financiare.html