BankNews.ro - The Business Republic

Atentie, se scumpesc creditele!
Finante-Banci | Data Publicarii: 27-09-2008

Infuziile de capital operate de bancile centrale pentru a calma criza financiara vor genera inflatie si ridicari ale dobanzilor, noteaza Romania Libera. Evitati indatorarea pana la nivelul maxim permis si imprumuturile in euro pe termen scurt!

In urma cu 20 de ani, nivelul LIBOR pentru dolar era de aproximativ 9%, de peste 4 ori mai ridicat decat in prezent. Orice credit contine insa o prima fata de nivelul indicelui de referinta, astfel incat dobanzile pe care le platesc debitorii sunt de
      
fapt mai mari, iar costurile totale includ si taxele si comisioanele bancilor. Sunt multe voci in piata care anunta o iminenta scumpire a imprumuturilor. Bancile centrale au pompat multe miliarde de euro, dolari, yeni pentru a diminua criza de lichiditate. Autoritatile din SUA se pregatesc sa mai arunce 700 de miliarde pentru a prelua activele "toxice" din sistemul bancar.

Este greu de crezut ca acesti bani nu vor genera inflatie, iar la cresterea preturilor se raspunde prin cresterea dobanzilor. In Romania, BNR nu s-a ocupat prea des cu rezolvarea problemelor de lichiditate, dar Guvernul a avut grija sa arunce cu bani in populatie (vezi majorarea in avans a pensilor si salariilor din invatamant), asa ca reinflamarea preturilor pandeste dupa colt.

Cum se rasfrang aceste lucruri asupra platitorului de rate la banca? Printr-o crestere iminenta de dobanzi si o posibila majorare a comisioanelor bancare. Sa nu uitam ca, din octombrie, intra in vigoare noul regulament al BNR, care subtiaza jetul de bani al bancilor. Reactia fireasca va fi, in opinia noastra, o majorare a comisioanelor, in special a celor de administrare si rambursare anticipata. Cu spectrul cresterii dobanzilor si comisioanelor pentru imprumuturile in lei si valuta, viata debitorului autohton nu se arata usoara pe termen scurt.

Ca masura de precautie, evitati impingerea raportului rata/venit pana la limita maxima acceptata de banca, nu se stie niciodata ce se poate intampla pana la scadenta. Evitati, de asemenea, creditele in euro: leul este printre putinele monede regionale care au pierdut fata de euro in 2008, iar anul viitor, cand dezechilibrele macroeconomice vor deveni mai evidente, evolutia descendenta poate continua. Similar, evitati francul elvetian: in cazul unei crize globale de proportii, multi investitori vor cauta relativul confort al monedei elvetiene, iar cursul sau fata de leu se poate aprecia chiar mai mult decat in cazul euro.

Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/21160_atentie,_se_scumpesc_creditele.html