Compania Dutch East India Company a fost infiintata in 1602, dupa ce statul olandez i-a garantat un monopol de 21 de ani in desfasurarea activitatilor coloniale din Asia. Poate fi considerata prima companie multinationala din lume si, in acelasi timp, prima companie care a emis actiuni. Puterile sale erau atat de mari incat de multe ori depaseau prerogativele unei natiuni. Avea, de exemplu, dreptul de a declara razboi.
Tot de fabuloasa istorie a Dutch East India Company este legata prima tranzactie speculativa, efectuata de un comerciant olandez. In urma ei, actiunile au crescut ametitor, determinand autoritatile, un an mai tarziu, sa impuna cea dintai interdictie asupra acesui gen de investitii.
Tranzactiile speculative au fost blamate apoi de fiecare data cand lumea financiara trecea printr-o criza. Ele au revenit in atentia reglementatorilor pietei in 1929, odata cu marele crah bursier. Presedintele Herbert Hoover le-a condamnat in 1932, considerandu-le raspunzatoare pentru cea mai mare parte a dezastrului economic.
Mai recent, ele au fost criticate pentru caderea burselor americane din octombrie 1987. In 1997, Malaezia a acuzat fondul Credite Lyonnais ca a contribuit prin astfel de practici la colapsului monedei si bursei nationale. In 1998, New York Fed a blocat activitatile speculative ale Long Term Capital Management pentru a evita izbucnirea unei noi crize.
"De zeci de ani suntem tapii ispasitori mereu cand lucrurile nu merg cum ar trebui", spune managerul Prudent Bear Fund, David Tice. El se apara argumentand ca nu fac decat sa ridice un semnal de alarma cand piata devine supraevaluata. "Suntem singurii care atentionam asupra excesului de credit si riscurilor existente. Dar restul investitorilor si reglementatorilor ne pastreaza pe post de scuza ulterioara".
Mecanismul tranzactiilor este simplu: speculatorii imprumuta actiuni de la un broker pe care le vand masiv pe piata in speranta ca valoarea lor va scadea. Ulterior rascumpara actiunea la un pret mai mic, returnand-o brokerului si profitand de declinul valorii. Tactica poate fi folosita ca obstacol impotriva investitiilor traditionale sau ca un joc agresiv impotriva actiunilor percepute ca fiind supraevaluate.
Reputatia deloc de invidiat pe care si-au castigat-o adeptii tranzactiilor speculative vine din perceperea lor drept capitalistii lipsiti de scrupule, beneficiari ai ghinionului altora.
In cazul recentei crize, una mai mare decat toate celelate la un loc, vinovati au fost gasiti din nou speculatorii. Mai multe tari (Germania, SUA, Marea Britanie), s-au grabit sa interzica acest mod de a face bani, sperand ca vor facilita iesirea din criza.
Presupozitia pe care s-au bazat reglementatorii pare sa nu fie impartasita de toti economistii. "Nu exista nici o dovada ca tranzactiile speculative singure trag o companie in jos, fara sa existe si alte cauze. Lehman avea serioase probleme iar speculatorii au fost acolo. Cand banca a inceput sa caute cumparatori s-a dovedit ca toti cei care ii citeau rapoartele financiare plecau speriati", spune Paul Asquith, profesor de finante la MIT.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/21082_tranzactiile_speculative,_o_istorie_de_400_de_ani.html