BankNews.ro - The Business Republic

Sunt ferite bancile din Romania de criza mondiala?
Finante-Banci | Data Publicarii: 22-09-2008

Problemele generate de falimentul Lehman Brothers pe pietele internationale s-au apropiat si de Romania. Expunerile pe care Societe Generale, care detine BRD-Groupe Societe Generale, si Raiffeisen Zentralbank le au pe falimentul bancii americane au amplificat temerile legate de siguranta sistemului bancar romanesc, noteaza Adevarul.

In plus, o parte dintre analisti considera ca exista riscul ca unele banci de talie mica, orientate cu precadere pe retail, sa devina vulnerabile in fata unei lipse de lichiditati.

Oficialii BNR sustin insa ca situatia este sub control, iar masurile luate pana in prezent de banca centrala sunt suficiente pentru a face fata oricaror probleme. Un efect indirect asupra clientilor bancilor din Romania va fi, totusi, scumpirea creditelor pe fondul lipsei de lichiditati la nivel global.

Expunerile bancilor-mama la marile falimente ar putea avea impact asupra activitatii subsidiarelor din tara noastra

Temerile privind intrarea sistemului bancar romanesc in dominoul falimentelor globale se inmultesc. Tot mai multi romani se intreaba cat de sigure sunt plasamentele.

Aproximativ trei sferturi dintre institutiile de credit din Romania sunt sustinute de banci din Europa. In conditiile in care o parte dintre bancile europene au declarat pierderi din cauza crizei americane sau expuneri pe marile falimente, s-au inmultit temerile ca nici sistemul bancar romanesc nu ar mai putea fi ocolit multa vreme de astfel de situatii-limita.

Falimentul Lehman Brothers a starnit saptamana trecuta un nou val de panica printre investitorii din intreaga lume. Treptat, marile banci europene au inceput sa isi declare expunerile pe care le au pe aceasta institutie. Nu au lipsit nici banci care activeaza pe piata romaneasca.

De exemplu, Societe Generale a anuntat o expunere pe Lehman Brothers de 479 milioane de euro, in timp ce banca austriaca Raiffeisen Zentralbank inainta o valoare de 252 milioane de euro.

Raiffeisen si BRD, la adapost

Pe fondul unei panici generalizate care a cuprins piata de capital, actiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au prabusit, in patru sedinte, cu peste 24%.

Tot mai multi romani incep sa se intrebe cat de sigure mai sunt, in aceasta situatie, economiile din conturile bancare. Ca raspuns, oficialii celor doua institutii in cauza asigura ca expunerile bancilor-mama nu vor avea niciun impact asupra activitatii lor in Romania. "Chiar in eventualitatea in care expunerea s-ar transforma intr-o pierdere in totalitate pentru Raiffeisen Zentralbank (RZB), ceea ce este foarte putin probabil, RZB singura o poate absorbi", sustin reprezentantii Raiffeisen Bank Romania.

La randul lor, oficialii BRD considera ca expunerea Societe Generale pe Lehman Brothers este de un volum perfect administrabil si nu difera de expunerile altor mari banci europene. "Aceasta expunere nu are, pe de alta parte, niciun efect asupra BRD, care isi desfasoara activitatea in Romania si nu are nici legatura si nici expunere in raport cu piata americana", subliniaza Patrick Gelin, presedintele BRD-Groupe Societe Generale.

"Precizarea expunerii la Lehman Brothers a fost o decizie corecta pentru ca investitorii isi pot asuma astfel riscurile in cunostinta de cauza", apreciaza Adrian Simionescu, consultant de investitii.

Institutiile de credit de talie mica, expuse crizei de lichiditate

Falimentul Lehman Brothers este vazut de o parte dintre analisti drept punctul final al crizei, iar interventia bancilor centrale in pietele financiare - solutia salvatoare, care a readus vineri investitorii pe toate bursele lumii.

Pe de alta parte, insa, situatia traversata saptamana trecuta de pietele financiare ar putea marca intrarea crizei intr-o noua etapa, mult mai volatila si mai agresiva. "Ceea ce s-a intamplat cu Lehman Brothers este doar varful iceberg-ului pentru ca problema este mult mai grava. Vor urma si alte falimente. Banci din Uniunea Europeana, expuse direct pe faliment, vor avea nevoie de foarte mult cash, pe care vor incerca sa il scoata si din piatra seaca", considera Gheorghe Piperea, expert in drept comercial.

In plus, Piperea spune ca doua sau trei banci de talie mica din Romania, orientate catre retail, sufera de lipsa de lichiditate si sunt, astfel, foarte vulnerabile. "Aceste banci au intrat in foame de cash, nu se mai pot imprumuta pe piata europeana sau americana, nici pe piata interbancara la noi. Si cand nu ai lichiditati, ganditi-va ce se intampla cand clientii isi vor retrage masiv depozitele", avertizeaza Piperea.

Scumpirea creditelor, efect indirect

Oficialii BNR considera, insa, ca rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale, rezervele valutare ale BNR si politica de intarire a supravegherii si de restrangere a creditarii sunt suficiente pentru a face fata oricaror probleme. "Oricum, nu vad in ce conjunctura am putea fi afectati", spune Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.

Un efect indirect asupra clientilor bancilor va fi, totusi, scumpirea creditelor pe fondul lipsei de lichiditati la nivel global. "Daca vorbim de posibilul impact al situatiei de pe pietele financiare pe piata romaneasca, cel mai probabil acesta va fi unul indirect, si anume costul finantarii in valuta ar putea creste, deci costul creditelor in valuta ar putea fi mai mare in perioada urmatoare", atrag atentia reprezentantii Raiffeisen Bank.

In plus, oficialii BNR considera ca sistemul bancar romanesc prezinta, prin lipsa de sofisticare, un avantaj in fata crizei financiare. "Pe de alta parte, in astfel de situatii, sistemul bancar romanesc este avantajat pentru ca nu este complicat, nu are produse sofisticate", explica Radulescu.

Ce inseamna falimentul unei banci si cum se fac despagubirile

O banca intra mai intai in insolventa si, ulterior, in faliment. Banca ia lichiditati de la clienti si le situeaza in plasamente care nu se mai pot intoarce, mai exact in credite neperformante. In acest caz, rata solvabilitatii (capital/active neperformante) scade sub 8%, iar BNR intervine prin masuri administrative si cere actionarilor sa vina cu aport propriu.

In plus, nu mai permite atragerea de lichiditati pana cand rata solvabilitatii nu ajunge la nivelul stabilit. Daca rata de solvabilitate se apropie de 0%, banca este declarata in stare de faliment. Clientii care au depozite la banca respec­tiva sunt despag­u­biti de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) in limita de 20.000 de euro/deponent.

Ulterior, se vand toate activele bancii, inclusiv creditele, iar pentru a mai recupera din pierderi clientii trebuie sa intre in masa credala, unde se impart sumele din vanzari. In ceea ce priveste creditele luate de clienti de la banca falimentara, acestea vor continua sa fie returnate in noi conturi, acolo unde aceste imprumuturi au fost vandute.

Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/20983_sunt_ferite_bancile_din_romania_de_criza_mondiala.html