Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital.
Pietele europene de capital au deschis in scadere sedinta de marti, urmand evolutiei negative de pe bursele asiatice, iar investitorii urmaresc cu atentie turbulentele de pe Wall Street, potrivit editiei electronice a International Herald Tribune (IHT).
Dupa falimentul de duminica al Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume si vanzarea Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii, investitorii au asistat la coborarea ratingului celui mai mare grup de asigurari, AIG, miscare ce ameninta eforturile de a strange lichiditate pentru a mentine compania pe linia de plutire.
Astfel, indicele Dow Jones Euro Stoxx 50, reprezentativ pentru zona euro, a scazut cu 1,6%, la 3.100,53 puncte, in prima parte a sedintei bursiere. Indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a pierdut 1,3%.
Indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale pietei germane de la Frankfurt si Footsie-100 al bursei londoneze au coborat, amandoi, cu cate 1,5%.
Pe piata romaneasca de capital, indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) isi continuau evolutia negativa la jumatatea sedintei de marti, iar piata pierdea pe ansamblu 4,35%.
Prabusirea marilor banci de investitii ale lumii starneste avalanse pe bursa asiatica
Pietele asiatice de capital au cazut marti, dupa falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, miscari ce au starnit temeri ca o criza financiara globala este iminenta.
La Tokyo, cea mai mare piata asiatica, indicele principal Nikkei 225 a coborat cu 605,04 puncte, la 11.609,72 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu aproape 5% pana la un nivel minim al ultimilor trei ani. Indicele Topix al pietei japoneze a scazut cu 5,1% si a inchis sedinta la 1.117,57 puncte.
Indicele Kospi al bursei sud-coreene a coborat cu 6,1%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a coborat cu 4,5%.
Atat piata japoneza, cat si cea din Hong Kong - cele mai mari burse din Asia - au fost inchise luni cand s-a raspandit pentru prima data vestea ca turbulentele financiare de pe Wall Street au modificat dramatic peisajul financiar mondial.
"Azi a fost o baie de sange", afirma seful departamentului de cercetare de la banca de investitii Core Pacific-Yamaichi, Alex Tang, care a observat ca volumul de tranzactionare a fost la un nivel maxim al ultimelor luni. "A fost o vanzare creata de panica. Oamenii renunta la actiuni si vor doar sa isi lichideze pozitiile".
Indicele principal al bursei din Taiwan a coborat cu 4,9%, iar indicele Shanghai al pietei chineze a scazut cu 4,5%, pana la un nivel minim al ultimilor doi ani. Bursele din India si din Indonezia, insa, au reusit sa obtina castiguri.
"Am crezut ca dupa ce s-a prabusit in martie Bear Stearns nu va mai cadea nicio mare institutie financiara americana", a spus analistul Commerzbank, Andreus Hurkamp. "Acum stim ca lucrurile stau altfel si ca trebuie sa ne luam garantii impotriva riscurilor, care sa reflecte realitatea", spune Hurkamp.
Bancile centrale incearca sa opreasca declinul
Traderii incep sa urmareasca ce fac bancile centrale si se intreaba cam cat ajutor va primi, de fapt, piata. Dupa deciziile de relaxare a politicii monetare, ale bancilor centrale din China, Australia si Noua Zeelanda, jucatorii de pe piete sunt atenti la ce va face Federal Reserve, banca centrala americana, si Banca Centrala Europeana (BCE), spune Hurkamp.
Jucatorii de pe piata au inceput deja sa speculeze ca Federal Reserve va cobori dobanda cheie la sedinta de politica monetara de marti.
Deocamdata, bancile centrale ale Australiei si Japoniei au demarat, luni, actiuni pentru calmarea investitorilor si sporirea increderii acestora in pietele financiare pe care opereaza, in contextul in care banca de investitii Lehman Brothers se indreapta catre faliment, relata Reuters.
Banca Centrala Europeana (BCE) a efectuat o injectie de capital in pietele din zona euro, de 70 miliarde euro, in incercarea de a reduce tensiunile declansate de criza bancara din Statele Unite, potrivit AFP.
BCE incearca in acest mod sa redea increderea bancilor, care sunt inca in stare de soc dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers s-a declarat, luni, falimentara.
De asemenea, banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a injectat marti in piata monetara 20 de miliarde lire sterline (25 miliarde euro), pentru a calma tensiunile provocate de criza financiara din Statele Unite.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/20854_bursele_internationale_sunt_zguduite_de_prabusirea_lehman_brothers.html