Angajatii romani sunt mai reticenti decat ceilalti europeni in a-si schimba locul de munca, pe fondul instabilitatii economice de la nivel mondial care ar putea afecta si economiile emergente, sunt de parere specialistii locali din resurse umane.
"Oamenii sunt mai reticenti in a-si schimba locul de munca, prefera sa-si pastreze salariul si serviciul care sunt niste repere sigure. Candidatii nu mai sunt la fel de deschisi sa incerce orice oferta de job. La nivel psihologic, exista o oarecare instabilitate in momentul de fata", spune Sorin Roibu, managing director pentru compania de executive search Arthur Hunt Romania.
Scaderea fluctuatiei de personal care se profileaza in perioada urmatoare se datoreaza si maturizarii pietei romanesti, manifestata prin tendinta romanilor de a-si stabili planuri profesionale pe termen mai lung, considera Dana Patrichi, managing partner in cadrul companiei de executive search Alexander Hughes Romania.
"Piata romaneasca a fost foarte efervescenta acum cativa ani intrucat cresterea companiilor era foarte rapida, aveau nevoie de oameni si recrutau masiv. Acum nu este neaparat o reticenta din partea oamenilor de a-si schimba jobul, ci un fenomen de maturizare in cadrul caruia candidatii iau in considerare doar joburile potrivite cu cariera lor, selecteaza ceea ce merita considerat ca oportunitate.
Romanii incep sa gandeasca pe termen mai lung, de zece de ani, in loc de termenul de doi-trei ani, folosit pana acum", explica Dana Patrichi.
Stabilitatea mai accentuata a romanilor ar putea duce la o mai mare profesionalizare a fortei de munca. "In loc sa caute sa isi schimbe jobul sistematic dupa un an sau doi, romanii vor incerca sa dezvolte competente mai profunde in ceea ce fac, sa foloseasca mai bine cunostintele pe care le au ocupand o pozitie. In loc sa fie mereu in tranzit catre un job mai bine platit, isi vor acorda sansa de a asimila ceea ce e de invatat din fiecare etapa profesionala", spune Dana Patrichi.
Business Standard