Sistemul financiar american s-a confruntat in acest weekend cu cea mai mare criza din perioada moderna, incercarile disperate ale reglementatorilor americani de a salva piata de capital dovedindu-se ineficiente, scrie Washington Post.
Doua dintre cele mai mari bancii de investitii mondiale, Merrill Lynch si Lehman Brothers au disparut, Merrill dizolvata in Bank of America, iar Lehman intr-un rasunator faliment. American International Group (AIG), candva cel mai mare asigurator american, e tinut artificial in viata de cele 20 de miliarde de dolari primite de la Fed. Cu doar o saptamana in urma, gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au ridicat steagul alb, cerand interventia guvernului.
Cataclismul din ultimele saptamani a fost atat de puternic incat ar putea duce la rearanjarea intregii arhitecturi financiare mondiale, potrivit analistilor de la Washington Post. Titanii de pe Wall Street au trebuit sa se confrunte cu o realitate nemililoasa: imperiul pe care l-au construit a fost prea mare, a utilizat prea multi bani luati cu imprumut si a creat prea mult risc pentru intreaga economie.
Oficiali ai Federal Reserve si Trezoreriei SUA s-au baricadat tot week-end-ul in spatele zidurilor Fed incercand sa mai salveze cate ceva si sa gaseasca o cale de stopare a unor posibile noi falimente. Indiferent daca eforturile lor vor da sau nu rezultate, falia creata de socul financiar readuce in dezbatere o serie de intrebari fundamentale: cat de mult trebuie sa intervina guvernul si reglementatorii in piata? Ce agentii ar trebui sa supervizeze institutiile de capital? Ar trebui regandita baza sistemului financiar?
Firmele de pe Wall Street au fost lasate sa creasca fara a li se impune prea multe restrictii. Institutiile de reglementare, precum Securities and Exchange Commission, sunt 'focusate' mai mult pe protejarea investitorilor decat pe analiza instrumentelor financiare dezvoltate de banci. Federal Reserve, agentia cea mai in masura sa depisteze potentialele riscuri din piata, are o autoritate redusa asupra acestor companii. Acum, socul a fost atat de puternic incat cele trei banci de investitii care inca supravietuiesc par dispuse sa accepte de buna voie o supervizare amanuntita.
Reglementatorii nu au putut aduna in timp util informatiile necesare intelegerii gradului de risc pe care bancile si-l asuma. O piata a derivatelor corporatiste de 50 de trilioane de dolari lasata nesupravegheata este un exemplu de lipsa de transparenta. Acelasi lucru este valabil pentru multe din produsele de credit structurate despre care bancile de investitii au dat putine detalii.
Este aproape clar ca nici macar executivii bancilor de pe Wall Street nu au inteles amploarea riscului asumat in ultimii ani. Ei au actionat la fel de orbeste ca si reglementatorii, se arata in analiza publicata de Washington Post.
Companiile financiare s-au extins intr-un ritm alert in ultima decada. Au angajat zeci de mii de absolventi ai scolilor de afaceri cerandu-le sa dezvolte noi prouse financiare, sa gaseasca noi cai de gestionare ale banilor populatiei si sa plasmuiasca formule complicate de combinare, divizare si recombinare a capitalului american.
Cele mai multe produse ale muncii acestor "ingineri financiari" nu au creat cu adevarat o plus-valoare pentru clienti sau economie. Tot ceea ce au reusit sa faca a fost sa ambaleze aceleasi produse in diferite moduri, conchid analistii.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/20795_washington_post_sistemul_financiar_mondial_are_nevoie_de_o_noua_arhitectura.html