Cunoscut drept "Oracolul din Omaha" pentru acuratetea investitiilor sale, Warren Buffett a ajuns sa aiba cea mai mare avere din lume, 62 miliarde de dolari, potrivit clasamentului anual intocmit de revista Forbes. El a inspirat legiuni intregi de fani care vin an de an la Omaha, locul unde Buffett isi tine an de an discursul. Loialitatea lor este atat de mare, incat locul a intrat in constiinta populara drept un Woodstock al Capitalismului.
Warren s-a nascut pe 30 august 1930 in Omaha, Statele Unite. Tatal sau, Howard a fost broker bursier si in patru mandate consecutive congressman. El a candidat de fiecare data pe listele republicanilor, dar nutrea viziuni libertariene nemascate.
Se poate spune, fara a exagera prea mult, ca Buffett a inceput sa faca bani imediat ce a invatat sa stea pe picioare. In copilarie vindea bauturi racoritoare si distribuia ziare. La 14 ani avea deja o suma suficienta de bani cat sa cumpere nu o bicicleta sau cele mai la moda haine, ci...un teren de 160.000 mp pe care l-a vandut la scurt timp cu profit.
Dupa presiuni repetate venite din partea tatalui sau, a aplicat la Universitatea din Pennsylvania unde a si fost acceptat. Neimpresionat de cursurile predate acolo, renunta dupa doi ani si se transfera la Univesitatea din Nebraska. Tot la incurajarile tatalui sau, Warren aplica pentru un program doctoral. Este respins de Harvard dar acceptat de Columbia University unde il are coordonator pe Benjamin Graham, parintele valorii investite.
Dupa ce a absolvit, Graham a refuzat sa-l angajeze pe Buffett recomandandu-i totodata sa evite o cariera pe Wall Street, lucru sustinut si de tatal sau. Ca urmare, se intorce in Omaha unde se angajeaza la firma de brokeraj a familiei. La scurt timp se casatoreste cu Susan Thompson, dar nu apuca sa prinda radacini in orasul natal pentru ca Graham se razgandeste si ii ofera un job in New York.
Aici are sansa sa puna in lucru teoria predata de profesorul sau. Graham si-a expus viziunea investitionala inca din 1934 in lucrarea "Analiza actiunilor." Aceasta carte este utilizata pana in zilele noastre, si este cunoscuta ca "Biblia investitorului intelept". Buffett a asimilat sistemul lui Graham, dar a vrut sa il duca chiar mai departe. Fata de profesorul sau, el a vrut sa priveasca dincolo de numere si sa se concentreze pe managementul companiei.
In 1956 se intoarce in Omaha, infiinteaza firma Buffett Associates si achizitioneaza o casa. In 1962, deja milionar, isi uneste fortele cu Charlie Munger. Colaborarea lor a dus la elaborarea unei noi teorii a investitiilor bazata pe ideea ca valoarea investita este mai mult decat a arunca o suma in piata si a astepta sa obtii profit.
O prima caracteristica a teoriei miliardarului consta in considerarea actiunilor drept o afacere. Multi investitori nu vad in actiuni mai mult decat bucati de hartie care sunt tranzactionate pe piata de capital, perceptie care ii si ajuta sa elimine implicatiile emotionale cand vine vorba de decizii, insa care nu garanteaza ca intotdeauna se vor lua cele mai bune decizii de investire. Buffett a declarat ca investitorii care detin actiuni ar trebui sa se considere parteneri in cadrul companiei ale carei actiuni le cumpara, in acest fel reusind sa evite deciziile de moment, luate in graba si sa se concentreze pe termen lung. Investitorii pe termen lung analizeaza mai bine situatiile si apoi iau deciziile de vanzare sau de cumparare.
Un alt lucru specific lui Buffett este faptul ca nu este adeptul investitiilor in fonduri mutuale, alegand sa investeasca semnificativ in cateva companii. Miliardarul crede ca o diversificare prea mare a portofoliului poate diminua randamentele la fel de mult ca si lipsa oricarei diversificari. Buffett prefera investitiile pe termen lung, cu grad de risc scazut, mai putin expuse fluctuatiilor nedorite de pe piata de capital.
In 1962, Buffett cumpara Berkshire Hathaway o fabrica de textile aflata in pragul falimentului. Achizioneaza pachetul majoritar de actiuni la valoarea de opt dolari pe actiune. Dupa mai bine de patru decenii, pretul a urcat la peste 130.000 de dolari pe actiune. In 1967, a introdus compania in domeniul asigurarilor.
Cresterea holdingului i-a permis lui Buffett sa cumpere, mai intai, pachete minoritare in mai multe companii si, mai tarziu, achizitionarea unor companii intregi. In prezent, holdingul de asigurari si investitii este printre cele mai profitabile din lume. 10.000 de dolari investiti in Berkshire Hathaway in 1965, cand Buffett a preluat controlul asupra companiei, ar aduce astazi un profit de peste 50 milioane dolari, echivalentul a 38% din actiuni.
Misterul lui Buffett a ramas intact chiar si cand tehnologia si informatica au inceput sa joace un rol important in tranzactiile financiare. Miliardarul, auto-declarat ostil tehnologiei, a refuzat sa investeasca in stocurilor gigantilor IT sau internet. Din aceasta cauza a fost vazut de multi brokeri de pe Wall Street ca depasit de timp. Multi insa aveau sa isi regrete afirmatia cand actiunile "tehnologice" au inceput sa dea rateuri dupa ce avusesera o perioada de crestere ametitoare ce parea sa nu se mai opreasca.
In ciuda zecilor de miliarde detinute, viata lui Buffett este una absolut obisnuita. Inca locuieste in casa de patru camere achizitionata in 1958 si inca isi ia masa la acelasi restaurnt local pe care l-a frecventat toata viata. Si-a pastrat timp de 50 de ani casnicia cu Susan Thompson, pana la moartea acesteia, in 2004, insa din 1977 au trait separati. In 2006 s-a casatorit cu Astrid Menks o ospatarita pe care i-o prezentase chiar sotia sa, in anii 70.
Una din putinele sale pasiuni extravagante este reprezentata de avioanele luxoase, omul de afaceri american cumparand NetJets Inc., catalogata ca una din putinele investitii ale acestuia care nu s-a dovedit profitabila.
In 2006, isi doneaza 83% din avere fundatiei Bill si Melinda Gates, desi nu era un adept al donatiilor publice pentru operatiuni caritabile.
George Trifu