Angajatorii ofera bonusuri de pana la 2.500 de lei pentru fiecare persoana recomandata de salariati, noteaza Cotidianul. Metoda angajarii cu ajutorul prietenilor sau al cunoscutilor a inceput sa fie extrem de avantajoasa si pentru salariatii care pun o vorba buna pentru amicii lor. Unele companii ofera bonusuri substantiale salariatilor proprii care recomanda alte persoane pentru angajare. Solutia este avantajoasa atat pentru societatea angajatoare, care isi reduce astfel costurile de recrutare, cat si pentru salariati, care castiga un ban in plus si primesc mai multa recunoastere in cadrul organizatiei.
Una dintre companiile care au un astfel de program de recrutare este Renault Technologie Roumanie (RTR), parte a grupului Renault. Fiecare salariat al RTR care recomanda o persoana primeste un bonus de 150 de lei daca aceasta persoana este angajata.
"Este ceea ce noi numim prima de cooptare. Am stabilit o procedura, recomandarile se fac prin e-mail, iar in cazul in care mai multi salariati ne recomanda aceeasi persoana luam in considerare primul e-mail sosit", au explicat pentru Cotidianul reprezentantii RTR. Potrivit acestora, metoda ajuta la constituirea bazei de date de CV-uri, necesara oricarei companii.
"Cea mai mare parte a salariatilor nostri sunt ingineri care au prieteni in acelasi domeniu. Ei pot sa ne faca recomandari viabile si, pe de alta parte, sunt promotorii nostri in fata potentialilor candidati. In plus fata de aceasta prima, faptul de a lucra alaturi de fosti colegi de facultate sau de prieteni constituie o motivatie suplimentara, contribuind la consolidarea spiritului de echipa in cadrul firmei", sustin reprezentantii RTR.
La ora actuala, RTR are peste 2.000 de angajati, urmand ca pana la finele lui 2009, cand compania va deveni cel mai mare centru de inginerie regionala al Renault din afara Frantei, numarul salariatilor sa ajunga la 3.000. Cele mai multe posturi vacante sunt pentru ingineri. Mai precis, RTR are nevoie de ingineri proiectanti, manageri de proiect, specialisti si manageri. Totodata, compania angajeaza si tineri absolventi de facultati.
Companiile din industria auto nu sunt singurele care isi stimuleaza angajatii sa faca recomandari de personal. Un astfel de program are si A&D Pharma, operatorul lantului de farmacii Sensiblu. Proiectul se numeste "Angajati prin angajati" si vizeaza recrutarea de farmacisti. Astfel, compania le ofera salariatilor care fac recomandari intre 1.000 si 2.500 de lei in functie de numarul de recomandari pe care o persoana le face si de prioritatea pozitiilor care trebuie ocupate. Bonusul se acorda dupa ce noul salariat si-a incheiat perioada legala de o luna de proba.
"Recomandarea colegilor este un instrument foarte bun prin care ne asiguram ca atragem in companie profesionisti foarte bine pregatiti, care sa impartaseasca valorile si cultura companiei. Acesta este si motivul pentru care cei care fac recomandari pentru noii angajati primesc bonusuri ca motivatie pentru alte noi recomandari", ne-a declarat Diana Klusch, director de comunicare in cadrul A&D Pharma. Compania are deja 3.500 de salariati, dar recrutarea continua. Exista posturi libere atat in departamentele operationale, cat si in departamentele suport, majoritare fiind cele pentru farmacisti, cosmeticieni si agenti de vanzari.
Penuria de asistente medicale i-a facut pe cei de la Centrul Medical Unirea (CMU) sa apeleze la acelasi tip de program de recrutare. Compania ofera 100 de euro fiecarui angajat care a recomandat o asistenta medicala, in cazul in care aceasta din urma a petrecut mai mult de trei luni in cadrul CMU.
"Forta de munca din acest segment medical este extrem de volatila, are o mobilitate foarte mare si este caracterizata, printre altele, de faptul ca functioneaza pe baza de recomandari. Faptul ca o persoana se bucura de referinte bune din partea unui angajat al nostru constituie o premisa pentru a lua in calcul si a incuraja acest sistem", ne-a declarat Sergiu Negut, director executiv CMU. Compania are 180 de angajati, iar procesul de recrutare este continuu. In momentul de fata, centrul medical are nevoie de medici specialisti si de asistenti medicali generalisti si moase, absolventi de scoli postliceale sanitare si de facultate.
Campioni la deficitul de personal
Romania se confrunta de mai multi ani cu lipsa personalului calificat, in mare parte din cauza migratiei fortei de munca. Potrivit unui studiu realizat de compania Manpower, 73% dintre angajatorii care activeaza pe piata autohtona au raportat dificultati in gasirea unor candidati calificati pentru posturile pe care le au vacante. In schimb, in alte state, precum India si Marea Britanie, doar 12% dintre patroni s-au plans de lipsa angajatilor potriviti. In ceea ce priveste specializarile cele mai cautate, din studiul Manpower reiese ca se cauta foarte multi ingineri, muncitori calificati, manageri, contabili, reprezentanti de vanzari, soferi , masinisti sau personal pentru industria ospitalitatii.
Primele de racolare ii motiveaza pe vechii angajati
Specialistii in resurse umane sustin ca primele de cooptare sunt des intalnite in companiile de pe piata autohtona, indiferent de domeniile de activitate ale acestora. "Metoda are avantajul ca motiveaza angajatii proprii atat din punct de vedere financiar, cat si prin faptul ca le confera o anumita vizibilitate in cadrul organizatiei. De asemenea, aplicand sistemul, companiile castiga de cele mai multe ori timp pentru ca recrutarea se face mult mai usor", sustine Dacian Chilat, area manager in cadrul companiei de recrutare Adecco.
Potrivit acestuia, bonusurile pe care le incaseaza vechii angajati pentru ca au facut recomandari in cazul ocuparii unor posturi variaza intre cateva sute de lei si cateva sute de euro. Totodata, exista si varianta bonusului cu o valoare fixa, care de obicei este egal cu un salariu net al persoanei nou angajate. "Este un aspect ce se poate intalni in orice companie, pentru orice pozitie, cu exceptia top managementului, unde recrutarea se face prin alte metode", mai spune Chilat.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/20420_patronii_recompenseaza_angajatii_care-si_aduc_prietenii_in_firma.html