Inginerii, petrolistii si specialistii in software sunt cel mai bine platiti, noteaza Adevarul. Nivelul salariilor poate depasi chiar si 10.000 de euro. Desi inca putini ca numar, romanii plecati sa munceasca in afara tarii incep sa se intoarca. Raman insa specialistii ce au salarii si de 10.000 de euro pe luna.
Daca cei plecati sa presteze munca necalificata au probleme in a-si pastra locul de munca, nu acelasi lucru se poate spune despre romanii cu studii superioare.
Specialistii sunt in continuare cautati de companiile internationale, care sunt dispuse sa-si pastreze talentele, pe salarii care, de cele mai mult ori, le depasesc de peste cinci ori pe cele din Romania.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de recrutare, oferta de locuri de munca pentru personalul specializat s-a dublat in primele luni ale anului in curs fata de perioada similara din 2007, in timp ce salariile au crescut cu pana la 60%. Astfel, in functie de gradul de complexitate, multe salarii ajung si la 10.000 de euro, iar inginerii, petrolistii si specialistii in software sunt cel mai bine platiti.
Intr-un clasament pe regiune al salariilor programatorilor, angajatii romani ocupa pozitia a patra dupa Cehia, care are o medie a veniturilor de 2.000 de euro, Ucraina si Slovacia.
In ceea ce priveste salariul mediu pentru aceeasi pozitie in Europa de Vest, cel mai bine platiti sunt programatorii germani, cu lefuri de peste 3.000 de euro, urmati de cei francezi, care primesc 2.800 de euro lunar.
De exemplu, un arhitect software, ce castiga in tara 2.000-3.000 de euro, este rasplatit de companiile britanice cu lefuri cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro, in timp ce un inginer in domeniul petrolier primeste in Liban sau in Nigeria intre 7.000 si 10.000 de euro.
In constructii, salariul poate ajunge si la 3.000 de euro, de pana la sase ori mai mult decat castiga un angajat similar in Romania. Cele mai mici salarii oferite de firmele din Uniunea Europeana pentru un inginer roman sunt in jur de 2.400 de euro, net. "Inginerii romani sunt foarte apreciati in Europa. Se cauta, in special, persoane cu studii superioare pentru a lucra in cadrul firmelor specializate in protectia mediului.
La mare cautare sunt si inginerii chimisti, inginerii specalizati in procesul de epurare a apei, inginerii constructori si cei specializati in instalatii.
Salariile oferite acestora de firmele din Olanda, Norvegia si Franta sunt cuprinse intre 2.400 si 3.000 de euro", a precizat presedintele Patronatului Agentiilor Economici Acreditati pentru Ocupare si Plasarea Fortei de Munca (ACORD), Roxana Prodan.
Criza afecteaza tot mai multe firme
Valentin C. are 32 de ani si a plecat in urma cu trei ani intr-o mica localitate de langa Madrid, sa lucreze pentru o companie specializata in montarea de panouri publicitare. De trei luni de zile, se gandeste tot mai serios sa se intoarca in tara.
Nu pentru ca nu s-a acomodat cu spiritul iberic, ci pentru ca vede tot mai frecvent cum companii prospere pana acum isi inchid portile si lasa fara un loc de munca tot mai multe persoane. Stie ca nu va mai dura mult pana cand patronul la care lucreaza ii va spune: "Asta e ultima zi de munca".
Are prieteni romani, care desi si-au luat o casa in zona, au renuntat de bunavoie la ea si se intorc acasa. Pentru ca mirajul muncii in strainatate se destrama pe zi ce trece tot mai mult. Iar situatia lui nu este singulara. Repatrierea romanilor plecati sa munceasca in alte tari nu este inca un fenomen, insa are toate sansele sa devina.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/20415_specialistii_romani,_tot_mai_solicitati_de_firmele_din_occident.html