BankNews.ro - The Business Republic

Strategii pentru gasirea celui mai bun job
HR/Cariere | Data Publicarii: 02-09-2008

O reactie naturala fireasca: ti-ai pierdut locul de munca si, intrat in panica, imediat incepi sa suni si sa trimiti e-mail-uri cunoscutilor si sa raspunzi anunturilor de angajare de pe Internet. Problema care s-ar putea naste din aceasta atitudine este ca dorinta de a gasi un loc de munca cat mai rapid te poate duce acolo unde nu iti doresti. De aceea, e recomandabil mai intai sa te calmezi si sa incepi demersurile cu schitarea unui plan de actiune.

Mai mult de o treime din angajatii si managerii americani au recunoscut ca ar incepe cautarile unui alt job imediat dupa anuntarea concedierii, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Right Management. Aceasta reactie poate sabota ofertele cele mai bune prin prezentarea la interviu fara o pregatire anterioara. "Evitarea goanei dupa un nou serviciu e un factor important in atragerea celui mai bun job. Faceti o pauza si ganditi-va ce vreti sa faceti cu adevarat", spune Douglas J. Matthews, director al Right Management.

Primul pas este actualizarea CV-ului. Acesta trebuie sa cuprinda cele mai bune realizari ale tale, astfel incat din ele sa se poata deduce ca vei fi util in noua organizatie. De asemenea inainte de a trimite CV-ul studiaza mai in profunzime natura angajatorului pentru a ii afla nevoile si astfel a-ti da seama daca poti face fata sau nu cerintelor lui.

Nimeni nu-si doreste sa treca dintr-un cosmar in alt cosmar. In multe cazuri un serviciu gresit ales e mai frustrant decat lipsa unui loc de munca. E important sa faci alegerea cea mai buna si nu, prada disperarii, sa accepti prima oferta. Expertii in resurse umane au identificat cateva criterii care te pot ajuta sa recunosti job-ul cel mai potrivit.

1. Daca nu rezonezi cu potentialul sef in timpul interviului, niciodata nu vei rezona. Daca observi ca intre tine si el s-a instalat inca de la intrare o forma de antipatie sau iti dai seama ca nu este interesat de ce ai de spus si ce este important in cariera ta nu te grabi sa ii accepti oferta. Nu spera ca se va schimba dupa ce te angajezi pentru ca, de regula, vei fi dezamagit, sunt de parere specialistii.

2. Acelasi lucru este valabil si in cazul potentialilor colegi de munca. Daca nu ai de la inceput un bun raport cu ei sunt sanse mici sa ai vreodata. Asculta-ti intuitia si nu accepta un job in care ai observat ca ar putea fi o problema cu unul din colegii cu care ar trebui sa faci echipa. O relatie dificila devine si mai dificila in timp, potrivit expertilor in resurse umane.

3. Gandeste-te cat mai rar daca vei fi angajat sau nu dupa un interviu. Desi nu este un lucru simplu, mai ales cand de la concediere a trecut ceva timp si facturile se tot aduna, a sta ingrijorat iti poate submina prestanta pentru alte interviuri sau te face sa pierzi din vedere si alte oportunitati.

4. Hotaraste mai intai ce vrei tu cu adevarat. Fa o lista cu lucrurile cele mai importante pentru tine inainte de a te prezenta la un interviu. Daca, de exemplu, ai ca prioritate programul de lucru afla inainte de a accepta oferta la ce ora vin si pleaca viitorii colegi. Stabililirea din timp a prioritatlor iti da sansa sa pui intrebarile cele mai oportune pentru alegerea optima. 

5. Nu accepta pozitii sub pregatirea ta. In dorinta de a scapa cat mai repede de statutul de somer multi accepta prima oferta chiar daca reprezinta un pas in spate.

6. Fii tu insuti in cadrul interviului. Cu totii vrem sa facem cea mai buna impresie in fata angajatorului. Dar, in realitate e de preferat sa il lasi sa te vada pe tine asa cum esti, chiar cu punctele slabe. A-i da impresia ca poti mai mult decat in realitate poate fi un imens deserviciu pentru tine insuti atunci cand vei avea de solutionat problemele pe care ai pretins ca le stapanesti.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/20368_strategii_pentru_gasirea_celui_mai_bun_job.html