Presedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, sustine ca CNVM ar trebui sa cerceteze daca unii brokeri nu au profitat financiar de caderea BVB, vanzand contracte futures pe diferite actiuni la Sibiu.
Potrivit presedintelui WBS Holding, Cristian Sima, chiar si pe o piata in cadere, asa cum este BVB, se pot face bani daca dispui de anumite informatii privilegiate. Iar cei care au acces la aceste informatii sunt brokerii. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar trebui sa cerceteze ce brokeri au facut bani la Sibiu in aceasta perioada de criza. Ganditi-va ca un mare investitor vine la tine ca broker si-ti spune sa vinzi unu-doua milioane de actiuni pe un anumit emitent, sa zicem SIF Oltenia.
Pai, in acest caz, ca broker, ca sa faci si tu un banut, vinzi contracte futures la Sibiu pe acel emitent.
Si cand dai drumul la unu-doua milioane de actiuni SIF Oltenia la BVB, la lichiditatea care este acum in piata, pretul scade atat la Bucuresti, cat si pe piata futures la Sibiu. Iar apoi rascumperi contractele futures vandute la Sibiu la un pret mai jos. Si uite asa pot face brokerii sau cei care detin astfel de informatii bani intr-o perioada de criza", sustine Cristian Sima intr-un interviu acordat revistei "Investitii si Profit", ce va fi publicat in numarul din luna septembrie.
Ca sa faci bani din caderea bursei trebuie sa fii pe pozitii de vanzare atat la BVB, cat si la Sibiu. Asta deoarece pretul actiunii de la BVB influenteaza pretul contractului futures pe acelasi emitent la Sibiu, ne anunta Teodor Ancuta, presedintele bursei din Sibiu. El sustine ca majoritatea contractelor futures la Sibiu, peste 80%, sunt pe SIF Moldova si SIF Oltenia. "Nu pot sa confirm ca brokerii s-au folosit de anumite informatii privilegiate pentru a face bani la Sibiu. Pot in schimb sa afirm ca pot juca in nume propriu. Nu este nici o restrictie in acest sens. Si, personal, nici nu cred ca ar trebui sa fie", mai spune Ancuta.
Seful SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, spune ca astfel de zvonuri exista in piata si orice e posibil. "Am auzit si eu astfel de zvonuri in piata. Practic, zilele trecute, o tranzactie de 100.000 de euro a ridicat la BVB pretul actiunii Petrom intr-o zi cu 10%. Deci la lichiditatea actuala a pietei se poate manipula usor pretul actiunii pe un anumit emitent", declara seful SSIF Broker Cluj.
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, ne-a declarat ca nu doreste sa comenteze in nici un fel afirmatiile lui Cristian Sima. "Nu doresc sa comentez ce spune Cristian Sima. E problema lui", anunta Dan Paul.
Un caz de influentare a pretului actiunii pe un anumit emitent a existat in 2006. In intervalul 1 noiembrie-12 decembrie 2006, compania de brokeraj Mobinvest a cumparat contracte futures pe Amonil la Sibiu. De asemenea, pentru a ridica pretul actiunii Amonil la BVB, Mobinvest a cumparat si la BVB. La acea vreme, trendul bursei era crescator si in aceasta situatie pentru a castiga trebuie cumparate contracte futures pe un anumit emitent la Sibiu.
De asemenea, trebuie achizitionate actiuni pe acel emitent si la BVB pentru a creste pretul actiunii. In momentul in care actiunea a crescut cu un anumit procent, contractele futures pe acel emitent sunt vandute (la un pret mai mare bineinteles decat cel la care au fost achizitionate). Mobinvest a crescut la acea vreme pretul titlurilor Amonil cu 100%. In cele din urma, CNVM a amendat cu 1,1 milioane de lei compania de brokeraj Mobinvest si doi brokeri pe motiv ca au manipulat piata in cazul actiunilor producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia. Comisia a constatat ca SSIF Mobinvest a introdus ordine si a efectuat tranzactii cu actiuni Amonil care au dat un semnal fals in legatura cu pretul actiunilor companiei.
Cotidianul