BankNews.ro - The Business Republic

Angajatii fac reclama negativa sefilor
HR/Cariere | Data Publicarii: 21-08-2008

Salariatii romani nu le-ar recomanda prietenilor un job in firma in care lucreaza, noteaza Cotidianul. Mai mult de jumatate dintre angajatii romani au recunoscut ca folosesc bunurile firmei in interes personal. Un sondaj realizat de BestJobs releva si faptul ca frustrarea fata de patron naste refuzul de a face reclama buna firmei unde lucreaza. Aproape 64% dintre cei chestionati au spus ca nu ar recomanda unui prieten compania care i-a angajat.

"Este vorba despre o scadere a increderii in patronul lor, care vine totusi pe fondul unor cresteri salariale de 20% anul acesta. E globalizare, iar cei buni isi stiu valoarea internationala", spune Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Recruitment. Ana Giurca, consultant HR la Catalyst Solutions, subliniaza ca "recomandarile angajatilor interni sunt unul dintre canalele cele mai bune pentru construirea brandului de angajator".

In ceea ce priveste folosirea resurselor companiei pentru probleme personale, aceasta este o practica generalizata nu numai la noi, ci peste tot in lume, cunoscuta si acceptata. "E o forma nescrisa de beneficiu", defineste Ariel Ungureanu. "In principiu sunt folosite telefoanele de serviciu, masinile, consumabilele si laptopurile, lucruri care se fac cu acceptul tacit al sefilor. Angajatorii nu au o modalitate structurata de a urmari consumul pentru cele de mai sus, tocmai pentru ca abaterile nu sunt mari si urmarirea lor ar presupune probabil costuri cel putin la fel de mari. Au stabilite niste marje pentru aceste depasiri, iar diferenta va fi platita de angajat", explica consultantul HR Ana Giurca.

Studiul BestJobs legat de bunurile personale a fost realizat, la sfarsitul lunii iulie, pe un esantion de aproape 3.000 de respondeti.

Romanii se vad patroni

Peste cinci ani, aproape 40% dintre angajatii romani spun ca vor avea propria firma, iar 11% ca vor fi freelanceri. "Antreprenoriatul este asociat cu un venit mai mare si o flexibilitate a timpului, dar procentul este asa de mare deoarece multi subestimeaza volumul de munca, stres si sacrificii personale pe care il presupune", spune consultantul HR Ana Giurca. Insa aceasta alegere este asociata si cu nemultumirea angajatului fata de patron, pe care il considera de multe ori inferior profesional.

Ne consideram experti

Un alt studiu al BestJobs releva ca aproape 66% dintre salariati considera ca sunt experti in domeniul lor de activitate. "E si autosuficienta romaneasca, dar sunt si lucruri reale atunci cand realizeaza propria valoare", explica Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Recruitment. Insa consultantul Ana Giurca spune ca, in ultimii ani, a observat "o tendinta catre normalizare, din ce in ce mai multi tineri incep sa fie mai realisti in legatura cu asteptarile fata de angajatori".

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/20200_angajatii_fac_reclama_negativa_sefilor.html