Boom-ul tehnologic din ultimile decenii a inversat o ordine considerata fireasca secole intregi: batranii, gratie experientei acumulata in timpul vietii, sunt cei mai indicati sa conduca (o comunitate, o tara, o companie, etc). Experimentam probabil cea mai mare ruptura culturala de la o generatie la alta. Tipul de viata, mentalitatile, reperele si credintele de acum 20-30 de ani par la ani lumina de ceea ce traim acum. Responsabila de schimbarea accelerata a habitudinilor e, fara doar si poate, tehnologia, nu intamplator zona unde intalnim numarul cel mai mare de lideri tineri. Dar si zona unde profiturile cresc ametior de la o zi la alta.
In randul celor mai mari 500 de companii americane, 28 sunt conduse de CEO sub 45 de ani. Fata de tendinta generala de reducere a compensatiilor (o scadere de 15% in raport cu 2006), grupul tinerilor CEO a marcat o crestere a remuneratiei anuale de 5,9%.
In fruntea topului se aflta Nabeel Gareeb, CEO al producatorului de cipuri MEMC Electronic Materials. In varsta de 43 de ani, acesta a castigat 79,5 milioane dolari in 2007, din care 1,8 milioane salariu, iar restul bonusuri si actiuni. In topul general Gareeb se afla pe locul sase.
Pe locul doi este Jen-Hsun Huang. In varsta de 45 de ani, este fondatorului Nvidia, companie pe care o conduce de 15 ani. In 2007 a avut un venit de 46 milioane dolari.
Pe locul trei se afla Marc Holliday, sef al SL Green Realty, companie care isi obtine profiturile din real estate. Anul trecut Holliday a declarat venituri salariale de 15,7 milioane de dolari.
Locul cinci apartine sefului Sun Microsystems, Jonathan Schwartz, cu un venit de 13,5 milioane dolari. Salarii de opt cifre mai au Shantanu Narayen, de la Adobe Systems (12 milioane dolari) si Michael T. Fries de la Liberty Global (11 milioane dolari).
Urmatoarele trei locuri sunt ocupate de Peter R. Huntsman, CEO al Huntsman, cu un venit de 5,4 milioane dolari, H. Lawrence Culp Jr, sef al Danaher, al carui salariu e de 5,3 milioane si Paul Varga, CEO al Brown-Forman, cu un venit tot de 5,3 milioane.
Cu mici exceptii (fondatorii Yahoo si Nvidia), restul liderilor de companii au petrecut in medie noua ani pana sa ajunga in functiile actuale.
"Este din ce in ce mai dificil sa promovezi in functia de CEO. Board-ul companiei a devenit foarte prudent in numirea sefului, de calitatile lui depinzand prosperitatea sau esecul companiei", spune Alexander Cwirko-Godycki, manager de cercetare la Equilar.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/20095_top_10_cei_mai_bine_platiti_tineri_ceo_americani.html