Greva japoneza de la Banca Comerciala Romana (BCR), care a demarat ieri, este o initiativa a angajatilor decisi sa scoata la lumina modul in care sunt tratati de catre patronii austrieci, noteaza Gardianul. Astfel, o parte din angajati poarta banderole albe la brat in semn de protest pana vineri. Atat sindicalistii, cat si reprezentantii bancii au dat asigurari ca programul de lucru cu publicul nu va fi afectat in aceasta perioada.
Potrivit reprezentantilor sindicali, planul de concedieri al Erste Bank, proprietarul BCR, presupune disponibilizarea a 900 de angajati de la ghisee. In paralel, planul de afaceri incurajeaza operatiunile electronice, cu care o mare parte dintre romani nu sunt inca obisnuiti.
Promovarea operatiunilor e-banking in pofida relatiei directe angajat-client este unul din principalele motive ale grevei de la BCR. Aproximativ 900 de salariati ai BCR sunt pe punctul de a fi concediati. "Sunt sprijinite operatiunile electronice, in conditiile in care oamenii nu sunt obisnuiti cu acestea si in pofida relatiei cu angajatii bancii", au precizat surse din interiorul BCR. De altfel, una din nemultumirile expuse de sindicalistii care au demarat ieri greva japoneza este valul al treilea de concedieri, anuntat de patronat.
Planul presupune renuntarea la o felie consistenta din sectorul relatiilor cu publicul, explica reprezentantii angajatilor. "Reducerea posturilor de consilier-client si operator ghiseu bancar va duce la supraincarcarea programului salariatilor care vor ramane in banca. Atat clientii, cat si banca vor avea de suferit", a subliniat Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR. Totul, in conditiile in care publicul bancii "nu este obisnuit cu canalele alternative si nici nu este pregatit pentru schimbarea regulilor pe care le impune conducerea companiei", se arata intr-un comunicat al sindicalistilor din BCR.
Integral in Gardianul
http://www.banknews.ro/stire/20057_bcr_vrea_sa-si_inlocuiasca_oamenii_de_la_ghisee_cu_roboti.html