Cercetatorii olandezi de la Universitatea Twente au creat un beton capabil sa converteasca oxidul de azot produs de automobile (substanta responsabila de aparitia smogului si a ploii acide din marile orase) in nitrat, compus ce poate fi usor indepartat de ploaie.
In cantitati mari, nitratii inflitrati in sol si apa pot fi extrem de toxici. Jos Brouwers, initiatorul cercetarilor, asigura insa ca procentul de nitrati produsi de asflat este cu mult sub limita de risc.
Cercetatorii au impregnat in compozitia asfaltului un strat de dioxid de titaniu, compus capabil sa reactioneze cu oxidul de azot cand este expus la soare. In urma procesului de cataliza, noxele de azot sunt absorbite din aer si transformate in nitrati care mai apoi sunt curatati de apa.
Universitatea a primit fonduri substantiale pentru a putea testa inventia in Hengelo. Pana la sfarsitul anului, cercetatorii vor sa termine de pavat o strada. O parte a acesteia va avea asfalt obisnuit, in timp ce partea opusa va contine asfalt cu dioxid de titaniu, astfel incat sa poata fi analizata eficienta compozitiei.
Nu este prima data cand olandezii s-au dovedit inventivi. O alta firma de constructii civile a dezvoltat o tehnica de absorbtie a caldurii inmagazinata in asfalt si folosirea ei pentru incalzirea cladirilor din apropiere.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/20027_asfaltul_care_absoarbe_noxele,_ultima_inventie_olandeza.html