BankNews.ro - The Business Republic

Luati-va bani cash la mare!
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-08-2008

Numarul mic de bancomate instalate in statiunile de pe litoralul romanesc ridica o problema turistilor care aleg sa-si petreaca vacanta la mare, noteaza Adevarul. Pentru a nu-si pierde timpul in cautarea unui ATM si, eventual, sa stea la cozi, turistii se vad nevoiti sa-si "incarce" portofelele cu numerar. Mai putin de 150 de bancomate sunt instalate in 11 dintre statiunile de la Marea Neagra.

Asta in conditiile in care, in fiecare weekend, litoralul romanesc este impanzit de peste 100.000 de turisti. Cele mai multe bancomate se gasesc in statiunile Mamaia si Mangalia. Lipsa bancomatelor in statiuni este justificata de banci prin costurile lunare pe care le presupun.

Aparatele sunt neprofitabile pentru banci, pentru ca sunt folosite doar in sezon, iar costurile de instalare, intretinere si chirie sunt mari.

Numarul scazut de ATM-uri de pe litoral este justificat prin costurile mari de intretinere, de instalare sau de chirie

Desi turismul la Marea Neagra continua sa creasca de la an la an, numarul de bancomate ramane scazut. Bancile justifica acest lucru prin neprofitabilitatea aparatelor.

Daca te-ai hotarat sa iti petreci vacanta de vara pe litoralul romanesc, incarca-ti portofelul cu bani cash. De ce? Pentru ca aici bancomatele sunt destul de putine si s-ar putea sa iti ia ceva timp sa gasesti unul. In plus, daca dai de un bancomat, s-ar putea sa ai ghinionul ca acesta sa fie temporar suspendat sau sa stai sa astepti la rand, avand in vedere numarul mare de turisti.

Mai putin de 150 de bancomate sunt instalate in 11 dintre statiunile de la Marea Neagra. Asta in conditiile in care in fiecare weekend litoralul romanesc este impanzit de peste 100.000 de turisti.

Cele mai multe, in Mamaia si in Mangalia

Cele mai multe bancomate se gasesc in statiunile Mamaia si Mangalia. De exemplu, dintre cele 22 de ATM-uri instalate de BCR pe litoral, 8 se regasesc in Mamaia si tot 8 in Mangalia. BRD are instalate 14 bancomate, in medie, cate unul in fiecare statiune. Banca a pus la dispozitia turistilor un ATM si in Vama Veche.


Costuri prea mari pentru banci

Pentru a compensa lipsa de ATM-uri din statiuni, bancile ofera ca proxima solutie aparatele montate in municipiul Constanta. Aici, acestea sunt mult mai numeroase decat numarul cumulat pe tot litoralul. De exemplu, BRD detine in Constanta 40 de bancomate, BCR 8, iar Bancpost peste 20.

Deficitul de bancomate de care sufera statiunile de la Marea Neagra este justificat prin costurile lunare pe care le presupun. "Numarul redus de ATM-uri este determinat de costurile de transport si de instalare care sunt relativ mari, precum si de timpul si demersurile necesare instalarii liniilor de comunicatii si a primirii avizelor din partea autoritatilor locale.

De asemenea, daca ATM-ul nu este instalat in banca, in majoritatea cazurilor trebuie achitata si o chirie lunara catre proprietarul spatiului", a explicat Eduard Possler, directorul Departamentului de Carduri din cadrul CEC Bank. Si ponderea mare a turistilor care vin in statiuni cu servicii preplatite reprezinta unul dintre motivele pentru care numarul de bancomate este unul redus, spune Mioara Georgescu, director de Dezvoltare in cadrul departamentului de carduri Piraeus Bank.

ATM-urile sunt retrase toamna

Totodata, bancherii spun ca odata cu inchiderea sezonului estival, care dureaza maximum patru luni, numarul de tranzactii la bancomatele din statiuni scade la aproape zero. "Din acest motiv, politica generala a bancilor este de a incerca sa reloce bancomatele in cauza, spre sfarsitul sezonului, in zonele unde ele vor fi folosite intens de catre posesorii de carduri", a aratat Cornel Cojocaru, director de comunicare din cadrul BCR.

Cu cash la comerciant

Greu de gasit sunt si POS, aparatele de plata la comerciant. In acest caz, absenta acestora este motivata prin varii motive atat de banci, cat si de comercianti. Bancherii spun ca reticenta de a instala POS-uri vine din partea agentilor comerciali, care se tem fie de fraude, fie de intarzierea procesului de intrare in posesia lichiditatilor.

In plus, sa nu ignoram faptul ca, in cazul teraselor si al restaurantelor, acceptatoarele de plata constituie un inamic pentru ospatarii dornici de bacsisuri. Daca o parte dintre bancomate sunt relocate la final de sezon, POS-urile raman blocate la comerciant chiar si dupa inchiderea temporara a afacerii. "BCR mentine in locatiile sezoniere POS-urile, revenind sa le repuna in functiune in urmatorul sezon estival", a mai spus Cojocaru.


Sursa: Adevarul

Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/19914_luati-va_bani_cash_la_mare.html