Candidatii la joburi au tendinta sa exagereze in CV-uri anumite abilitati pe care le detin, cea mai frecventa exagerare fiind legata de cunostintele de limbi straine, spun specialistii in resurse umane.
"Unii dintre candidati scriu in CV ca detin un nivel avansat al cunoasterii unei limbi straine, cu toate ca lucrurile stau cu totul altfel. Sunt foarte putini cei care procedeaza exact opus si asta, se pare, din modestie sau din lipsa unei sigurante cu privire la cunostintele lor", spune Laura Ionescu, consultant pentru compania de recrutare si consultanta in Resurse Umane Hudson. Desi nu se poate stabili o regula, tinerii si proaspetii absolventi tind sa exagereze cel mai mult abilitatile pe care le trec in CV si mai putin specialistii sau managerii. "Daca se cere engleza avansat si candidatul vorbeste o engleza de nivel mediu, insa are o experienta profesionala relevanta, atunci se pot trece cu vederea abilitatile necorespunzatoare legate de limba straina", spune Sorin Roibu, senior consultant pentru compania de recrutare Arthur Hunt.
Totusi, in momentul in care interviul are loc cu directorul companiei, care este expat, devine dificil ca el sa fie convins de experienta profesionala a candidatului si de competenta sa in domeniu, daca acesta nu vorbeste foarte bine engleza, adauga consultantul. Alina Botezatu, managing partner pentru compania de consultanta HR Perspective Group, spune ca doar aproximativ 10% dintre specialisti si manageri isi exagereaza cunostintele de limbi straine in CV-uri. "Este vorba de absolventi, care nu au experienta si considera ca ceea ce stiu din scoala e nivel avansat. Exagerarea este, oricum, in detrimentul candidatului, pentru ca firmele nu fac rabat de la aceasta cerinta legata de cunoasterea limbii straine, chiar daca persoanele au o experienta profesionala relevanta", spune reprezentantul Perspective Group. Multi candidati se inspira din modelele de CV-uri postate pe diferite site-uri sau iau in considerare, in detaliu, sfaturile diferitilor experti. "Acest lucru poate fi bun, pentru ca vedem CV-uri mult mai bine structurate si detaliate, insa si un lucru rau, pentru ca multe din informatiile listate se regasesc, ad-litteram, intr-o multitudine de CV-uri si nu sunt intotdeauna adevarate", spune Laura Ionescu.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/19912_candidatii_isi_exagereaza_cunostintele_de_limbi_straine_in_cv.html