Cand te duci la banca sa apelezi la un credit, este clar ca ai nevoie de un ajutor financiar pentru a-ti putea achizitiona un bun, a carui valoare depaseste posibilitatile salariale. Majoritatea romanilor nici nu banuiesc ce ii asteapta, pentru ca o mare parte a institutiilor bancare practica niste comisioane ale caror scopuri te lasa fara cuvinte. Spre exemplu, comisionul pentru ca faci o plata cu numerar! Motivatia bancii in cauza: "Lucrul cu numerarul este costisitor si consuma timp". Sfatul nostru este sa fiti foarte atenti cand semnati un contract bancar. Comisioanele aferente s-ar putea sa va surprinda neplacut.
Bancile romanesti vor cota de piata mare si fac tot ce este posibil sa o obtina, dar uita de anumite aspecte. Daca acum cativa ani romanul de rand nu avea cultura institutiilor financiare, acum lucrurile s-au schimbat, clientii devendind educati si incepand sa cunoasca notiuni de legislatie si proceduri bancare. Odata cu acest fapt, nemultumirile au inceput sa aiba voci si sa fie intalnite cat mai des.
Bancile vin in intampinarea clientilor cu foarte multe oferte pentru o gama larga de produse si servicii bancare, dar pe cat de multe produse ofera, pe atat de multe taxe si comisioane aberante aplica. Auzim din ce in ce mai des lucruri greu de conceput, in aceasta directie. Spre exemplu, cazul unei client, care s-a dus sa-si achite rata la timp, in numerar, iar banca i-a cerut comision de plata cash. Omul, contrariat de acest comision, a decis actionarea in judecata a institutiei bancare si a relatat pentru un post de televiziune ca aceasta taxa pe care a platit-o nu figureaza nicaieri in contractul de creditare semnat cu institutia. A venit si explicatia bancii, care lasa orice om ce are de a face cu o astfel de institutie in ceata: "Lucrul cu numerarul este costisitor si consuma timp". Daca aceasta este gandirea institutiei respective, e clar ca au gresit domeniul de activitate.
Un alt roman a actionat in judecata banca la care depusese alocatia pentru copil. Barbatul a fost suprins neplacut sa afle ca taxele de administrare a contului au redus alocatia copilului sau la jumatate. Din 967 de lei incasati de la stat, comisioanele de administrare au fost de 486 de lei.
Cu aceste taxe si comisioane, bancherii romani dau dovada de imaginatie. Ce-i drept, doar in tara acestea sunt profitabile, caci in strainatate legislatia este mult mai dura, iar clientii de acolo sunt protejati.
Bancherii dau cu stangu'n dreptu'
O alta patanie similara este cazul unei cliente a Unicredit Tiriac. Banca nu s-a mai multumit doar sa modifice unilateral, abuziv si fara justificare sau fara sa o anunte, comisioanele din contractele bancare, insa in lacomia fara margini, banca a majorat inclusiv un comision de administrare anuala, pe care tot aceasta banca s-a angajat sa il mentina constant pe perioada de derulare a contractului.
Clienta s-a adresat unei firme de avocatura nemultumita de marirea nejustificata si necontractuala a comisioanelor, precizand ca dupa modificare banca nu a dorit semnarea unui contract nou si nici nu a clarificat motivele pentru care comisionul s-a marit. Practic, se platea o suma doar pentru ca asa a spus reprezentantul de la ghiseu ca trebuie. In contractul de creditare al clientei cu Unicredit Tiriac se specifica clar: "comisionul de administrare se achita la inceputul fiecarui an de creditare odata cu prima Anuitate din anul respectiv si este de 0,10% din Suma Imprumutata".
Curentul
http://www.banknews.ro/stire/19765_bancile_romanesti,_campioane_la_inventat_comisioane.html