BankNews.ro - The Business Republic

Casa de lemn costa 40.000 de euro
Imobiliare | Data Publicarii: 31-07-2008

Romanii au inceput sa se gandeasca serios, atunci cand vor sa isi construiasca casa, si la varianta unei locuinte din lemn. Dezvoltatorii acestui tip de casa, fie ea din panouri de lemn, fie din lemn masiv, cunosc vanzari mai mari de la an la an. Principalele avantaje ale cumpararii unei case de lemn sunt pretul mai mic, o izolare termica si fonica mai buna, precum si timpul mai mic de constructie.

O casa la cheie, de 100 de metri patrati desfasurati, costa un pic peste 40.000 de euro. "Pretul unei constructii din panouri din lemn, tip sandwich, este de 1.500 de lei metrul patrat desfasurat" a spus Stefan Lipovicianu, administratorul unei firme de constructii, adaugand ca vanzarile sunt in crestere.

Pretul poate fi mai mare, in functie de complexitatea proiectului, precum si de calitatea finisajelor.

La constructia unei case din lemn trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier. Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj. "Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie", a subliniat Stefan Lipovicianu.

O astfel de casa, de aproximativ 100 de metri patrati are un timp de constructie de maxim doua luni. "De la data eliberarii autorizatiei de constructie, casa va fi gata in doua luni, cu tot cu fundatie, acoperis si finisaje", a precizat Stefan Lipovicianu, adaugand ca o astfel de casa are o rezistenta mai mare la cutremur, o izolare fonica mai buna decat cea a constructiei clasice, costuri reduse in exploatare.

La exteriorul casei construite pe tehnologie americana, cu panouri tip sandwich, se aplica panouri OSB, dupa care se monteaza panourile din polistiren, peste care se aplica tencuiala. Panourile din polistiren, ca la orice tip de constructie, au rolul de a izola termic cladirea. Un dezavantaj al casei de lemn este acela ca podelele trebuie izolate fonic. Un alt dezavantaj, la care se pot gandi cei mai reticenti, este faptul ca o astfel de casa arde mai repede. "Acest dezavantaj poate fi rezolvat prin ignifugarea constructiei", a amintit Stefan Lipovicianu. Cei care prefera o casa cu un aspect mai rustic pot apel la varianta casei de lemn masiv.

Casa de vacanta din barne

Aceasta poate fi de doua feluri. Din barne calibrate si necalibrate. "La varianta calibrata, barnele sunt egale, in timp ce la cealalta varianta sunt admise mici diferente intre busteni", a spus Claudia Micu, directorul comercial al unei firme specializate.

La fel, casele pot fi livrate in doua feluri, la structura de lemn, adica doar cu pereti interiori, exteriori si sarpanta, si cu structura plus materiale optionale, aici intrand si planseu, lambriuri si pereti de rigips. Prima varianta de livrare, cu lemn calibrat, costa aproximativ 300 de euro metrul patrat, iar cea de-a doua, cu lemn necalibrat si cu materiale optionale, ajunge la aproximativ 400 de euro metrul patrat.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/19685_casa_de_lemn_costa_40000_de_euro.html