BankNews.ro - The Business Republic

Vosganian: Romania trebuie sa evite tensiunile sociale
Economie | Data Publicarii: 30-07-2008

Romania trebuie sa tinteasca o crestere economica alerta, ca sa evite tensiunile sociale si sa micsoreze diferentele de nivel de trai fata de majoritatea statelor Uniunii Europene, in pofida riscului de supraincalzire, a declarat pentru Reuters, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, in Romania, reprezinta aproape o treime din media Uniunii Europene (UE) si este codas intre PIB-urile fostelor state comuniste, membre ale blocului european. Cresterea economica rapida determinata de consum i-a determinat pe oficialii bancii centrale sa isi exprime ingrijorarea fata de stabilitatea pe termen lung a economiei.

Vosganian a recunoscut, in cadrul unui interviu, ca exista aceste ingrijorari, dar a spus ca Romania are nevoie de o crestere sustinuta, ca sa controleze saracia si sa implementeze standardele de viata din Occident, desi este necesar ca deficitul bugetar si inflatia sa fie controlate.

"E mai usor sa fii sarac in afara UE decat in cadrul blocului", a spus Vosganian si a explicat ca "presiunile sunt foarte mari, pentru ca romanii trebuie sa se compare cu tarile invecinate".

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca PIB-ul pe cap de locuitor din Romania, care a aderat anul trecut la Uniunea Europeana, va fi de aproape 12.300 dolari anul acesta. Nivelul estimat se compara cu unul de 19.800 dolari in Ungaria sau 25.700 in Republica Ceha.

Vosganian a estimat ca Romania va avea o crestere economica de 7-8% in 2008, comparativ cu nivelul de 6% din 2007.

Cu toate acestea, ministrul roman de finante a mai spus ca sustine planul de a propune un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in scadere fata de plafonul de 2,3% tintit pentru 2008. Oficialul a subliniat ca vrea sa limiteze cresterea salariilor, ca sa protejeze economia si sa controleze inflatia.

"Trebuie sa avem un nivel mai ridicat de crestere a PIB-ului, dar trebuie sa controlam concomitent si deficitul bugetar", a spus Vosganian.

"Trebuie sa combinam nevoia de a atinge tintele de inflatie si, in acelasi timp, sa acoperim o serie de deficite structurale la nivel de educatie si asistenta sociala. Este un pas inspre consolidarea bugetului", a spus ministrul roman de finante.

Vosganian a mai afirmat ca se asteapta ca inflatia anuala sa se tempereze pana la 4-5% pana la sfarsitul anului viitor, fata de un nivel de 6% estimat pentru decembrie 2008.

Temperarea inflatiei, a spus Vosganian, va fi sustinuta de recoltele solide din acest an si de impactul pe care il vor avea acestea asupra preturilor alimentelor precum si de inasprirea politicilor salariale in 2009.

Inflatia din Romania s-a accentuat in ultimele luni pana la un nivel maxim de 8,6%, intrucat consumul solid de pe piata interna a creat presiuni suplimentare asupra scumpirii alimentelor si energiei de pe pietele internationale.

Cheltuieli pentru bunastare

A doua dintre cele mai sarace tari din UE dupa Bulgaria, Romania s-a dezvoltat solid in ultimii ani, in contextul in care companiile si consumatorii casnici s-au imprumutat ca sa se modernizeze si sa imbunatateasca standardele de viata.

Economistii spun insa ca o crestere economica rapida ameninta castigurile economice pe termen lung.

Vosganian a spus ca decizia recenta a guvernului de a majora salariul minim din octombrie, survenita la cateva saptamani dupa ce oficialii romani spusesera ca inflatia accentuata face improbabila o majorarea a salariilor, este un exemplu de compromis necesar in politicile economice.

"Avem nevoie de pace sociala, poate pentru ca, daca nu exista pace sociala, se consuma mult mai multe resurse", a spus ministrul roman de finante.

Vosganian a spus ca viitorul guvern al Romaniei ar trebui sa se concentreze asupra majorarii cheltuielilor pentru infrastructura, ca sa asigure un aport continuu de investitii straine, necesar ca sa contrabalanseze iesirile de numerar pentru importuri.

"Situatia la nivel de infrastructura a devenit o trauma pentru romani. Vrem sa canalizam investitii solide in infrastructura, cai ferate, sosele, poduri", a spus ministrul roman de finante.

Unii dintre economisti spun ca aporturile de investitii straine directe, pe care Vosganian le estimeaza la un nivel record de 10 miliarde euro in acest an, ar putea sa se diminueze din cauza temerilor economice. Riscul ar putea fi exacerbat, spun economistii, daca salariile cresc prea rapid si daca forta de munca ieftina nu mai compenseaza ingrijorarea din cauza infrastructurii deficitare.

Intrebat daca este de acord cu inasprirea politicii monetare a bancii centrale, care a urcat dobanda cheie cu 300 de puncte de baza pana la 10% din octombrie 2007 incoace, pentru a combate inflatia, Vosganian a spus:

"Din perspectiva ministerului de finante, bineinteles ca ne intereseaza rate mai mici ale dobanzii, pentru ca acestea sunt un stimulent pentru dezvoltarea economica. Decizia, insa, este treaba bancii centrale si o vom accepta, pentru ca nu exista iubire fara sacrificii".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/19638_vosganian_romania_trebuie_sa_evite_tensiunile_sociale.html