BankNews.ro - The Business Republic

Ce investitii poti sa faci in zodia crizei
Afaceri | Data Publicarii: 24-07-2008

Bursa de la Bucuresti inregistreaza performante negative. Totusi, pasionatii de plasamente au si alte parghii la dispozitie pentru a-si inmulti banii, noteaza Evenimentul Zilei.

Desi criza financiara mondiala a afectat intr-o anumita masura si tara noastra, exista totusi cai prin care investitorii romani pasionati isi pot inmulti banii. In Romania, cum era de asteptat, piata de capital este cea mai afectata de turbulentele de pe pietele financiare. Asta deoarece majoritatea investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt straini. Indicele BET-C, care urmareste evolutia generala a pietei, a pierdut 53% din valoare de la inceputul lui 2008. Totusi, chiar si asa, BVB ramane inca un instrument bun de inmultire a banilor pe termen lung. "Si pe piata de capital autohtona se poate investi inca, insa ideea este sa descoperi acele actiuni cu potential de crestere, de a investi in actiuni individuale si nu intr-un index", a declarat Laurian Lungu, analist la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

O alta cale spre care se pot orienta investitorii sunt deja popularele plasamente imobiliare. Desi unii analisti se grabesc sa propovaduiasca declinul acestei piete, Lungu crede ca investitorii pot beneficia de diferentialul regional de randamente de pe piata imobiliara.

"Exista orase, zone, in tara, care sunt inca pe o panta ascendenta a potentialului de dezvoltare", a spus el. Asta deoarece in Romania inca este mare nevoie de infrastructura. Cei care au terenuri pe traseele viitoarelor autostrazi sau sosele de centura vor avea de castigat. Orasele se vor extinde mult pentru a se aerisi, iar terenurile din vecinatatea lor vor fi foarte valoroase, de asemenea.

Firme promitatoare, cu probleme

In momentele de turbulente financiare, multe firme - printre care si unele cu potential mare - incep sa se confrunte cu probleme financiare sau cu crize de lichiditati. In aceste momente se pot face achizitii de tip "fire-sale" (cumpararea la un pret mic a unei firme aflata intr-o situatie dificila, generata de o criza de lichiditati sau de alte probleme - n.r.), a mai spus Laurian Lungu.

O alta varianta este achizitionarea de active pe pietele externe dezvoltate, precum actiuni, obligatiuni guvernamentale sau titluri de stat. Pietele acestea, fiind mature, inregistreaza scaderi mai mici decat cele aflate in dezvoltare, iar posibilitatea de castig pe termen lung este mult mai mare.

"Alternativele de mai sus necesita mai multa informatie decat de obicei. Acest cost suplimentar implicit este acela care creeaza oportunitatea generarii unui randament al investitiei potential superior in timpuri ca acestea", a adaugat Laurian Lungu. Situatia de la noi nu este inca grava, cred analistii. "Romania nu este singura tara care se confrunta cu asemenea situatii. In multe tari din lume Bursele scad accelerat, piata imobiliara e si ea in declin, iar in alte tari dobanzile la banci sunt real negative, deci mai rau ca in Romania", a mai spus Lungu.

Statul roman nu incurajeaza economisirea

Cei care nu au suficienti bani pentru a investi, pot incerca macar sa agoniseasca. Studiile arata insa ca romanii ori nu au ce economisi, ori nu fac acest lucru. Un studiu AVIVA dat recent publicitatii a aratat ca aproximativ 80% dintre romani nu economisesc nimic.

"Romanii nu prea au ce economisi. Pentru o buna parte a populatiei, cheltuielile depasesc veniturile si diferenta este acoperita prin credite", ne-a declarat analistul economic Liviu Voinea. "In al doilea rand, cadrul fiscal nu stimuleaza economisirea, dat fiind impozitul pe castigurile din dobanzi", a adaugat acesta.

"Totusi, intr-o perioada de criza, cum este aceasta (deocamdata la nivel international, cu efecte si in Romania), este bine ca populatia sa aiba lichiditati, pentru a face fata unor costuri neprevazute, si in orice caz sa nu investeasca in titluri riscante. Cel mai cuminte este sa tii lichiditati, de preferat intr-o banca, in depozite pe termen relativ scurt (1 luna-3 luni)", a mai spus Voinea.

Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/19511_ce_investitii_poti_sa_faci_in_zodia_crizei.html