BankNews.ro - The Business Republic

Voluntarii unor fundatii colecteaza donatii pe chitante false
Diverse | Data Publicarii: 24-07-2008

Bucurestenii doneaza pentru fundatii-fantoma, noteaza Gardianul. In ultima perioada, pe bulevardele principale din Capitala apar tot mai des reprezentanti ai fundatiilor care opresc trecatorii, cerandu-le donatii in scopuri umanitare. Acesti reprezentanti elibereaza chitante pentru sumele donate de trecatori, insa majoritatea sunt completate de mana, nepurtand datele de identificare corecte ale fundatiei.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administratie Fiscala atrag atentia ca in cazul in care chitantele nu sunt personalizate, nu au nicio valabilitate, banii fiind imposibil de introdus in contabilitate, urmariti sau justificati prin activitati umanitare. Astfel, surse din cadrul ANAF ne-au declarat ca, desi legea permite tiparirea particulara a chitantelor, este obligatoriu ca acestea sa aiba imprimate antetul, adresa corecta si datele de identificare fiscala ale fundatiei, in caz contrar acele hartii sunt fara valoare juridica.

Colectarea donatiilor, similara cu cersetoria

Politia avertizeaza in privinta falsilor reprezentanti de fundatii umanitare care acosteaza trecatorii pentru donatii. "Daca sunt intr-adevar reprezentantii asociatiilor umanitare, pot colecta donatii chiar si pe strada, fara ca aceasta activitate sa se situeze in afara legii. Insa, problema apare cand pretinsi membri ai fundatiilor cer bani in scopuri personale, eliberand chitante fara acoperire. Aceasta fapta se considera a fi infractiune, inselaciune, iar persoanele pagubite pot sesiza serviciul fraude din cadrul politiei", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.

Astfel, politia considera ca activitatea reprezentantilor anumitor fundatii de colectare a donatiilor de la trecatori este perfect legala, in ciuda faptului ca acestea nu sunt listate la Registrul Comertului. Pe de alta parte, reprezentanti ai ANAF considera ca activitatea de colectare a a donatiilor in strada este similara cu cersetoria, traseul banilor putand fi cu greu urmarit pentru a observa daca fondurile colectate de la oameni sunt folosite in scopurile declarate.

Asociatii-fantoma colecteaza fonduri prin blocuri si parcuri

Reporterii "Gardianul" au descoperit o chitanta falsa, eliberata de o presupusa asociatie pentru tineret din Bucuresti, a carei adresa si numar de telefon completate pe document sunt inexistente. Pagubita, M.V., locatara unui bloc din sectorul 5 al Capitalei, a donat asociatiei in cauza 30 lei. In ultima perioada, in zona Pietei Romana din Capitala, precum si in parcurile centrale, tot mai multi tineri, purtand ecusoane putin vizibile opresc trecatorii, aratandu-le poze cu copii despre care spun ca au nevoie de operatii costisitoare sau tratament in strainatate.

De asemenea, asa-zisii reprezentanti ai fundatiilor invoca programe pentru tineret care au mare nevoie de finantare, cerand trecatorilor o cat de mica donatie. Uneori, suma minima este impusa incepand de la 20-30 de lei, in functie de caz. Pentru credibilitate, pretinsii voluntari ai fundatiilor completeaza chitante cu numele persoanei care doneaza si cu date fictive ale firmei.

Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului sustin ca asemenea probleme nu intra in atributiile OPC, mentionand, de asemenea, ca Oficiul nu a primit pana in prezent plangeri de acest gen. "Nu intra in atributiile noastre sa rezolvam astfel de probleme, autoritatea pentru identificarea si pedepsirea fraudelor o are politia, precum si Garda Financiara. Cu toate acestea, avertizam persoanele care doresc sa contribuie cu anumite sume sa verifice cu atentie aspectul chitantei, verificand prezenta insemnelor de identificare, intrucat consumatorii sunt cei care se pot feri in primul rand de inselatorii", a declarat Ioan Mateescu, inspectorul-sef al OPC Bucuresti.

In mod normal, fundatiile apeleaza la alte metode de colectare de fonduri, cum ar fi sponsorizari si contracte cu diferite companii. "Putine fundatii apeleaza la colectarea fondurilor in strada, aceasta metoda fiind si ineficienta, si interpretabila din punct de vedere legal. Reprezentantii asociatiilor au contacte in diferite companii, unde sunt prezentate proiectele noastre, mentionand sumele care sunt necesare pentru a le pune in practica. Astfel, putem primi contributii de la persoane fizice, pentru care eliberam chitante personalizate, precum si de la intreaga companie, pentru care facem contracte de sponsorizare", ne-a declarat un reprezentant al Asociatiei "Care", ce desfasoara activitati de asistenta sociala si programe educationale pentru persoane institutionalizate in Capitala.

Gardianul

http://www.banknews.ro/stire/19505_voluntarii_unor_fundatii_colecteaza_donatii_pe_chitante_false.html