Doar in regiunea Bucuresti-Ilfov populatia isi pastreza pozitia de creditor net fata de banci, in restul tarii datoriile depasind valoarea economiilor. Bancile nu risca sa fixeze dobanzile pe perioade mai lungi de cinci ani, lasand clientii sa-si asume riscul unor cresteri puternice ale costurilor.
Peste 57% din creditele noi in lei si mai mult de 63% din creditele noi in euro sunt contractate la rate de dobanda variabile de clientii persoane fizice, conform datelor BNR, ceea ce indica amploarea expunerii la riscul cresterii dobanzilor. Scumpirea creditelor, fie ca sunt in lei sau in euro, a devenit sesizabila de la o luna la alta incepand din toamna trecuta, cand criza financiara internationala si rabufnirea inflatiei au provocat cresteri succesive ale dobanzilor.
Cu alte cuvinte, in cele mai multe cazuri clientii lasa in seama hazardului evolutia costului pe care il vor avea de suportat peste 3 sau 5 ani pentru rambursarea unui credit. Nu o fac in mod voit, ci pentru ca nu prea au de ales.
Variantele de credite cu dobanda fixa au aparut pe piata mai ales din vara anului trecut, insa bancile nu au riscat sa inghete nivelul dobanzii pe o perioada mai lunga de cinci ani.
Integral in Ziarul Financiar
http://www.banknews.ro/stire/19454_zf_expunere_la_risc_peste_jumatate_din_credite_au_costuri_variabile.html