Evolutia leului pe termen scurt pare sa fie cea mai "instabila" dintre toate celelalte monede ale tarilor cu economii emergente, in conditiile unui regim de schimb flexibil, ceea ce il face vulnerabil la efectele crizei financiare internationale, arata un studiu al companiei Coface.
"Leul romanesc, apartinand unui regim de schimb flexibil, pare a fi una dintre valutele cele mai instabile pe termen scurt", spun specialistii de la Coface, intr-un studiu publicat marti, referitor la efectele crizei financiare pe plan mondial.
Ei considera, insa, ca valutele tarilor emergente vor fi afectate intr-o mica masura de criza creditelor. Rata de schimb "este adesea protejata de un nivel crescut al rezervelor in valuta, al sistemelor de schimb fixe a caror credibilitate este intretinuta de viitoarea apartenenta (chiar indepartata) la zona euro, in cazul Bulgariei sau al Tarilor Baltice", se mai arata in studiul Coface.
Analistii Coface preconizeaza, insa, o temperare a activitatii de creditare, dar si a celei economice, in general, in Europa emergenta, in care este plasata si Romania. "Este zona in care se situeaza cele mai multe tari sub supraveghere negativa sau declasate - Turcia, Bulgaria, Romania, statele baltice", mai arata Coface.
Romania este considerata una dintre cele mai "fragile" economii emergente din regiune, in special din cauza acoperirii nevoii de finantare din imprumuturi progresive ale firmelor si bancilor.
Compania Coface a coborat, in octombrie 2007, ratingul Romaniei de la 'A4' la 'A4-', motivandu-si decizia prin vulnerabilitatea leului, cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat si incetinirea reformei din cauza instabilitatii politice.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/19324_coface_leul_este_cea_mai_instabila_valuta_emergenta_pe_termen_scurt.html