Activitatile online cu caracter personal sau recreativ in timpul slujbei fac angajatii mai relaxati, mai fericiti, mai motivati si mai eficienti, arata un studiu recent citat de Cotidianul.
Verificarea e-mailului personal, efectuarea rezervarilor pentru vacanta si documentarea despre locurile exotice unde isi vor petrece concediul, jocurile online si actualizarea paginilor personale de Facebook sau alte comunitati online constituie o sursa de motivatie de relaxare pentru angajati.
Majoritatea corporatiilor sunt atat de obsedate de eficienta angajatilor lor, incat instituie o serie de obligativitati si interdictii in ceea ce priveste utilizarea Internetului in timpul programului. Acestea sunt de natura sa frustreze angajatul, sa-l jigneasca si sa-l faca sa se simta captiv intr-un mediu ermetic si rece in care este obligat sa performeze, pierzandu-si treptat entuziasmul si placerea de a munci, conform unui studiu efectuat de un grup de cercetatori in sociologie de la Universitatea Ohio State University.
"Este bine sa evitam generalizarile legate de timpul petrecut pe Internet in interes personal si sa-l blamam din start", spune profesorul R. Kelly Garrett, care a coordonat studiul. Angajatii incearca sa impace interesul profesional cu cel personal si acest lucru nu este blamabil avand in vedere ca, in medie, programul de lucru este de opt ore pe zi. Tranzactiile bancare, rezervarile pentru calatorii sau simple cine in oras sau documentarea pentru cumparaturile mai importante pe care le au de facut si comunicarea cu cei apropiati se numara printre cele mai frecvente "abateri" de la programul de lucru.
"Odata ce si-au rezolvat astfel de mici probleme personale care le stau pe cap, angajatii se pot concentra in exclusivitate asupra muncii lor", comenteaza profesorul pentru AFP. "Politicile restrictive in ceea ce priveste utilizarea Internetului in timpul slujbei sunt falimentare si, de fapt, scad productivitatea personalului prin eliminarea relaxarii si satisfactiei la locul de munca, sa nu mai vorbim de faptul ca e jignitor sa pornesti de la premisa ca propriii angajati nu au constiinta muncii", scrie profesorul in comenta-riul rezultatelor.
Pe de alta parte, un raport efectuat de un birou juridic din Marea Britanie arata ca timpul petrecut de angajati pe site-urile de retele sociale ii costa pe angajatorii britanici 130 de milioane de lire sterline pe zi. Dar unul dintre cele mai mari sindicate din Anglia, TUC, recomanda solutii rezonabile si relaxate pentru controlul activitatii angajatilor pe Internet, cea mai buna solutie fiind stabilirea unor reguli mai largi si generale, si nu programe restrictive care isi inchid automat paginile respective dupa cateva secunde, pentru ca acest tip de control va duce, in final, la ostilitatea angajatilor.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/19242_netsurfingul_in_timpul_serviciului_creste_productivitatea.html