BankNews.ro - The Business Republic

Cati bani iti da pe zi bancomatul?
Finante-Banci | Data Publicarii: 11-07-2008

Bancile impun anumite sume maxime ce pot fi retrase intr-o zi de la bancomat, noteaza Adevarul. Limitele stabilite de banci la retragerea banilor din ATM-uri protejeaza clientii de posibilele fraude.

Multi dintre romani au prostul obicei de a-si nota PIN-ul cardului pe spatele acestuia sau pe o hartiuta pusa in portofel. In cazul in care posesorul isi pierde sau ii este furat portofelul, celui care il va gasi ii va fi foarte usor sa aiba acces la banii de pe card.

Bancile au luat in calcul aceasta varianta si au impus anumite limite in ceea ce priveste suma maxima ce poate fi retrasa zilnic de la ATM (bancomat). In plus, masura este de natura sa protejeze atat banca, dar si clientii de posibile fraude de proportii mai mari.

Limita impusa depinde de la o banca la alta, in functie de politica fiecareia. De exemplu, cea mai noua limitare a fost impusa de Bancpost. Banca a stabilit ca suma zilnica de retragere de numerar de la bancomat sa fie limitata, din 30 iunie, la 4.000 lei.

In cazul in care posesorul doreste sa scoata de la bancomat suma maxima permisa, sunt recomandate 2-3 tranzactii. In primul rand, aparatul s-ar putea sa nu aiba atata numerar sau, in al doilea rand, daca acesta are doar bancnote de mica valoare, teancul ar putea fi prea mare incat sa poata fi virat.

Atentie, insa, unele banci impun limite si asupra numarului de tranzactii ce pot fi efectuate intr-o zi. La emiterea cardurilor de debit exista o limita standard care se impune clientului.

Suma maxima, prestabilita de client

Totusi, o parte dintre banci ofera facilitatea de a extinde aceasta limita, inca de la eliberarea cardului sau pe parcurs. Aceasta optiune este permisa de banci precum UniCredit Tiriac Bank, ABN Amro, Banca Romaneasca sau Millennium Bank. "Clientul isi poate stabili propria limita de retragere, in functie de nevoi si de riscul pe care este dispus sa si-l asume", a declarat Constantin Mares, director IT in cadrul Millennium Bank.

In cazul Bancii Romanesti, unde suma maxima este de 3.500 lei, limita poate fi modificata atat in sus, cat si in jos.

Daca posesorul cardului doreste sa retraga de la bancomat o suma mai mare decat cea permisa, ii ramane optiunea de a solicita eliberarea de numerar la ghiseul bancii. Numai ca in acest caz comisioanele de retragere sunt semnificativ mai mari.

De exemplu, in cazul cardurilor de debit Maestro emise de BCR comisionul de retragere la ghiseu este de 0,4% din suma solicitata, minimum 3 lei, in timp ce retragerea la bancomat este taxata cu 0,2% din suma retrasa, minimum 0,2 lei.

Conditii de retragere numerar de la bancomate (Sursa: Adevarul)

Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/19233_cati_bani_iti_da_pe_zi_bancomatul.html