O lista intreaga de aditivi alimentari, asa-numitele E-uri, va fi reevaluata, astfel incat alimentele sa nu mai contina decat substante absolut inofensive pentru om. Ordinul vine de la Parlamentul European, care a adoptat un pachet legislativ cu restrictii clare in aceasta privinta.
Substante nocive pentru organismul uman, insa des folosite in realizarea alimentelor, precum indulcitori, coloranti, anti-oxidanti, gelatine si gaze de ambalare ar putea fi interzise sau reduse ca utilizare de Parlamentul European. Conform noii legislatii europene a E-urilor, producatorii pot folosi aditivi doar daca dovedesc ca folosirea acestora este neaparat necesara si daca indeplinesc criterii de siguranta foarte stricte.
De exemplu, pe etichetele alimentelor care contin coloranti azoici precum E107 si E 110, foarte periculosi pentru copii, trebuie inscrise foarte clar efectele alergice pe care le pot avea asupra copiilor. De altfel, in cazul alimentelor pentru sugari si copii mici, aditivii vor fi complet interzisi.
Oficialii europeni n-au uitat nici de produsele din organisme modificate genetic. Acestea trebuie etichetate distinct, iar aromele sintetice pot fi folosite doar daca nu pot fi de condimente naturale.
Specialistii romani spun ca noua legislatie europeana a E-urilor va pune producatorii in dificultate. "Procesatorii vor trebui sa gaseasca aditivi alimentari naturali si benefici pentru sanatate. Ei nu pot fi astazi inlocuiti, ma refer la cei de sinteza, cu variantele lor naturale care de multe ori sunt mult mai scumpe", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului Cercetari Alimentare
Cei aproximativ 300 de aditivi existenti pe piata vor fi reevaluati gradual, pe masura ce noii aditivi vor primi autorizatie. Pachetul legislativ a fost aprobat si de Consiliul Europei si are sanse mari sa intre in vigoare in cateva luni.
Realitatea TV
http://www.banknews.ro/stire/19172_parlamentul_european_a_elaborat_o_legislatie_privind_reducerea_e-urilor.html