BCR Banca pentru Locuinte a primit avizul de functionare din partea BNR, devenind a treia banca de economisire si creditare in domeniul locativ din Registrul institutiilor de credit al Bancii Nationale, alaturi de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, care ar putea fuziona.
Noul jucator de pe segmentul produselor de economisire-creditare se va diferentia de concurenta prin furnizarea de produse "la pachet" cu alte produse ale grupului BCR. Banca pentru Locuinte va folosi locatiile bancii comerciale si vrea sa asigure clientilor o oferta mai diversificata decat ceilalti doi concurenti. Subsidiara BCR BpL, a fost infiintata in aprilie, capitalul social fiind subscris de doi actionari - BCR (80%) si Bausparkasse der Osterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft, banca de locuinte a grupului Erste.
Conducerea BCR Banca pentru Locuinte va fi asigurata de Petre Tulin, fost presedinte al HVB BpL. Administratorii societatii sunt Martin Skopek (cetatean ceh - presedinte), Christian Reingruber (cetatean austriac - vicepresedinte), Astrid Kratschmann (cetatean austriac - membru), Roman Kracik (cetatean ceh - membru), Dorin-Eugen Cojocaru (cetatean roman - membru), Schuster Karmen Gudrun (cetatean german), Erwin Bernhard (cetatean german), potrivit Mediafax.
BCR a finalizat, deja, procesul de testare de produse, prin intermediul agentiilor proprii, si este in faza de analiza a rezultatelor, potrivit reprezentantilor bancii, care au precizat ca mai multe informatii vor fi furnizate la lansarea oficiala a subsidiarei. BCR BpL a testat o serie de produse, care asigurau dobanzi de 2-3% in perioada de economisire si prevedeau dobanzi de 5-6% pentru creditele acordate.
Oferta concurentilor cuprinde Bauspur Constant, Bauspur Avantaj si Avantaj 18, de la HVB Banca pentru Locuinte, si trei tipuri de credite - Locativ, Intermediar si Anticipat - de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Banca Comerciala Romana ofera deja produse de economisire-creditare, dar crearea unei banci specializate va permite clientilor sa obtina subventia de la stat, de 15% din suma economisita, insa nu mai mult de 150 de euro/an.
Intentia de infiintare a unei banci specializate in domeniul economisirii-creditarii a fost anuntata la scurt timp dupa preluarea BCR de catre grupul austriac Erste (finalizata in 2006). Ulterior, in piata au aparut zvonuri privind o posibila preluare a HVB Banca pentru Locuinte de catre Raiffeisen BpL, care ar putea fi o reactie la aparitia unui nou concurent.
Raiffeisen BpL, prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, infiintata in iunie 2004, a finalizat anul 2007 pe pozitia 35 in clasamentul bancilor, in functie de active, publicat de BNR, cu active de 276,7 milioane de lei (76,64 mil. euro), la cursul din ultima zi a anului trecut) si o cota de piata de 0,1%. HVB Banca pentru Locuinte a ocupat penultima pozitie in topul bancilor, in functie de active, cu un total al activelor bilantiere de 51,9 milioane de lei (14,38 mil. euro), la sfarsitul lui 2007.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/19123_bcr_banca_pentru_locuinte_isi_poate_incepe_activitatea.html