BankNews.ro - The Business Republic

Erste: Perspectiva economiei romanesti ramane pozitiva, in conditiile dificile actuale
Economie | Data Publicarii: 08-07-2008

Economiile tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE), intre care se numara si Romania alaturi de Bulgaria, Croatia si Serbia, nu au fost afectate, in general, de tendinta descendenta a economiei globale, considera analistii Erste Bank intr-un raport publicat luni.

Raportul Erste arata ca piata din Romania prezinta potential pentru cei indrazneti. "Imaginea performantei macroeconomice ramane oarecum negativa, insa situatia contului curent ridicat nu este o situatie ireversibila, conform datelor recente, daca masurile implementate pot intradevar stimula cresterea exporturilor si limita importurile. In particular, situatia inca solida din sectorul investitiilor este un semnal promitator", se arata in raportul Erste.

"Desi o usoara incetinire este probabil sa fi fost inregistrata in trimestrul II, aceasta se datoreaza cauzelor ce tin de ciclicitate, in opinia noastra. Pentru acest ciclu economic, varful a fost deja atins, iar cresterea economica isi va modera amplitudinea in urmatoarele trimestre", spune directorul de cercetare pentru pietele de capital din ECE, in cadrul Erste Bank, Henning Esskuchen.

El a enumerat printre motive cresterile dobanzilor, care ar trebui sa inceapa sa aiba efect, dificultatile de pe piata fortei de munca, ce reprezinta o bariera pentru continuarea cresterilor economice, care depasesc potentialul real, si preturile ridicate la energie si alimente, ce reduc puterea reala de cumparare a consumatorilor.

"Procesul de recuperare este fundamental pentru a sustine o rata de crestere economica peste nivelul celei inregistrate de pietele dezvoltate", mai spune Esskuchen.

Analistii Erste Bank sunt, inca, de parere ca incetinirea cresterii economice in ECE este mai degraba rezultatul ciclulu economic, decat al impactului direct al crizei globale din prezent.

"Inflatia continua sa fie o problema pe toate pietele, dar daca avem de ales intre economiile afectate de inflatie, pietele din ECE raman o optiune, si asta nu numai pentru ca inflatia este insotita de cererea interna si cresterea economica aferenta. Un alt argument si mai puternic in aceasta situatie il reprezinta faptul ca bancile centrale din ECE au inca instrumente pentru a interveni", se mai arata in raportul Erste Bank.

In cazul Federal Reserve (banca centrala americana) si al Bancii Centrale Europene (BCE), care trebuie sa aiba in vedere pastrarea unui echilibru intre dezvoltarea economiei si controlul inflatiei determinata de factori externi, ramane intrebarea in ce masura cresterea nivelului dobanzilor are impact asupra inflatiei de pe piata interna. "Pe pietele din ECE, se mentine totusi cererea interna si cresterea puternica a creditelor, aspecte asupra carora cresterea nivelului dobanzilor ar putea avea impact", se mai arata in raportul Erste.

Indicatorul de perceptie ZEW ECE reflecta o evaluare pozitiva, per ansamblu, a situatiei actuale din Europa Centrala si de Est; perspectiva ramanand prudenta, pentru moment.

Analistii Erste Bank sustin ca situatia curenta este evaluata ca fiind supusa deteriorarii pe mai departe, atat pentru Zona Euro, cat si pentru Europa Centrala si de Est.

"Daca doua treimi dintre participantii la sondaj apreciaza situatia actuala din Europa Centrala si de Est ca fiind normala (65,5%), nimeni nu apreciaza situatia actuala ca fiind rea. Totusi, 35% dintre participanti evalueaza situatia ca fiind buna, spre deosebire de Zona Euro unde numai 15% dintre participanti percep situatia actuala ca fiind buna, iar 82% o considera normala. In ceea ce priveste asteptarile de ordin economic, participantii la sondaj au avut o perspectiva egala intre mentinerea situatiei actuale si inrautatirea pietelor din ECE (43% dintre participanti pentru ambele). Intrebarea speciala adresata de data aceasta a fost referitor la asteptarile privind preturile materiilor prime. Evident, majoritatea respondentilor se asteapta la cresteri viitoare ale preturilor materiilor prime", se mai arata in raport.

Erste Bank Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala. Cei peste 52.000 de angajati ai sai deservesc aproape 16 milioane clienti, in aproape 3.000 sucursale din opt tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). Grupul avea, la 31 decembrie 2007, active totale de 200,5 milarde euro, un profit net de 1,175 miliarde euro si o rentabilitate a capitalului angajat de 14,6%.

http://www.banknews.ro/stire/19111_erste_perspectiva_economiei_romanesti_ramane_pozitiva,_in_conditiile_dificile_actuale.html