BankNews.ro - The Business Republic

Concediul detoxifiaza organismul
HR/Cariere | Data Publicarii: 01-07-2008

La alegerea perioadei de concediu, tineti cont de hobby-uri. Specialistii sustin ca daca veti face exact ce va place va veti relaxa mai mult, noteaza EVZ.

Negociaza cu familia ce veti face in timpul liber, ca sa nu te simti epuizat la sfarsitul vacantei. Programeaza-ti concediul in functie de hobby-urile tale. De exemplu, daca iti place sa schiezi, ia in calcul amanarea vacantei pana la iarna. Specialistii sustin ca te vei relaxa mult mai mult daca vei face exact ce-ti place. Dimpotriva, daca te vei duce in concediu de dragul familiei si nu te va multumi nimic, te vei intoarce cu bateriile descarcate.

Scade nivelul hormonilor stresului

Pauzele de la serviciu luate cel putin o data pe an nu sunt doar un moft, ci ajuta organismul sa se "destreseze".

"Concediul ii da ocazia organismului sa se deconecteze din ritmul in care lucreaza. Cand face acest lucru, nivelul de stres scade, scade si cantitatea de hormoni de stres si, in consecinta, organismul isi revine un pic. Hormonii de stres sunt inculpati pentru «aducerea» grasimilor in sange, principalii factori care conduc la aparitia bolilor cardiovasculare", spune Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", din Bucuresti. Cand iti alegi perioada de concediu si locul unde mergi, este indicat sa tii cont de hobby-urile si obiceiurile tale.
 
Daca ai observat in anii anteriori ca te simti frustrat cand toata lumea si-a luat concediu la inceputul verii si tu ai asteptat pana in toamna, ar fi cazul sa te gandesti la o "escapada" la mare sau la munte in perioada calda.

"Zilele de concediu ar trebuie sa plece de la premisa ca obiectivul este sa te relaxezi si sa te energizezi. Fiecare dintre noi trebuie sa se gandeasca la modalitatea prin care se relaxeaza cel mai bine", sugereaza psihologul Bogdana Bursuc, de la clinica "Mind Care", din Capitala. Astfel, daca iti plac sporturile de iarna, asteapta sa-ti iei vacanta la iarna.
 
Pune pe primul loc nevoile tale

Mai mult, daca ai divergente cu restul membrilor familiei despre modul in care va puteti petrece concediul, invata sa negociezi timpul liber.

"E foarte important sa respecti in primul rand nevoile tale personale, si dupa aceea pe ale celorlalti. Negociati cu membrii familiei sa impartiti activitatile dintr-o zi. Leneviti pana la pranz daca asta vrei tu, iar dupa masa faceti ce vor ceilalti membri", recomanda psihologul Bogdana Bursuc.

O idee proasta ar fi sa impartiti concediile pe ani: "Anul acesta facem cum zici tu, dar la anul mergem unde vreau eu". Astfel de compromisuri pot duce la epuizare fizica si mintala.

Weekenduri libere prelungite sau vacante mai mari

Planifica-ti din timp cine va ramane in locul tau la serviciu, pentru a nu te gandi in timpul concediului la problemele nerezolvate de la birou. Daca trebuie sa lucrezi in timpul tau liber, stabileste-ti dinainte un program strict, pe care-ti propui sa nu-l depasesti, pentru a nu-i neglija pe ceilalti membri ai familiei. Daca nu poti sta departe de birou o perioada lunga si ai senzatia ca te integrezi prea greu la serviciu la intoarcere, o solutie este sa-ti iei concedii scurte, la sfarsitul fiecarei saptamani. Cu cat concediul este mai lung, cu atat te integrezi mai greu la serviciu. "Avantajul concediilor scurte este ca nu ti se pare integrarea prea grea. Dezavantajul: nu apuci sa te relaxezi cum ar trebui", subliniaza cercetatorul Radu Braga.

Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/18939_concediul_detoxifiaza_organismul.html