BankNews.ro - The Business Republic

FMI avertizeaza ca Romania ramane vulnerabila la socurile economice externe
Economie | Data Publicarii: 30-06-2008

Moneda nationala a Romaniei a fost lovita puternic de criza financiara mondiala si tara ramane vulnerabila la efectele secundare ale acestei crize, iar inflatia continua sa ramana o problema, a aratat Fondul Monetar International (FMI), conform Reuters.

"Oficialii FMI s-au aratat ingrijorati fata de presiunile inflationiste, deoarece primele efecte ale scumpirii energiei si alimentelor au impins inflatia dincolo de tinta pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-o propusese", arata FMI.

"Oficialii institutiei au spus ca tensiunile de pe pietele financiare mondiale au contribuit la deprecierea leului si au atras atentia ca Romania ramane vulnerabila fata de efectele secundare ce rezulta din aceasta criza", conform unui document FMI.

Izbucnirea crizei financiare internationale, anul trecut, a depreciat leul cu circa 20% fata de moneda unica europeana, de la un nivel de 3,10 lei/euro, in iulie 2007, la aproximativ 3,80 lei/euro, in februarie 2008. Ulterior, cursul leu/euro a revenit la un nivel de 3,60 - 3,70 lei/euro.

Volumul mare de investitii straine inregistrat de Romania dupa ce a devenit  membra a Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, sta la baza unei supraincalziri economice, conform FMI. Totusi, cresterea economica din 2007 si 2008 a contribuit la reducerea somajului si cresterea veniturilor populatiei.

Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6% anul trecut si o o evolutie pozitiva este asteptata in primele sase luni ale anului, arata FMI.

Pe de alta parte, aceasta crestere a stimulat importurile si deficitul de cont curent al Romaniei este asteptat sa se adanceasca la 14,5%, anul acesta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus recent ca un deficit de cont curent sustenabil, raportat la datele economice curente, ar fi de 7% din produsul intern brut (PIB), iar reducerea de la aproape 14% din PIB in 2007 trebuie sa se faca din timp, pentru a evita o corectie brutala si dureroasa.

"Cred ca este evident ca economia romaneasca a ajuns la supraincalzire. Cresterea economica intr-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie in dezechilibre externe, fie in inflatie, fie in amandoua", a subliniat Isarescu.

El a adaugat ca "aproximativ o jumatate din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe, restul provenind din consum".

Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de 2006 pana la 16,87 miliarde euro, valoare care echivala cu 13,9% din PIB-ul din 2007, de 404,7 miliarde lei (121,43 miliarde euro).

Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,07 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de doar 41,9%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a spus saptamana aceasta ca inflatia anuala va depasi, in iulie, nivelul de 9%, in principal din cauza scumpirilor la gaze si electricitate, iar banca centrala ia in calcul pentru perioada urmatoare si masuri administrative pentru controlarea cresterii preturilor.

Inflatia a atins nivelul de 8,63% in martie, cu toatre ca in aprilie si mai s-a temperat la 8,62%, respectiv 8,46%.

BNR tinteste pentru finalul acestui an o inflatie anuala de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%, iar pentru decembrie 2009 tinteste o inflatie de 3,5%.

In ceea ce priveste preturile la energie, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a anuntat, joi, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4 %.

Asociatiile profesionale si patronatele, dar si analistii apreciaza ca deciziei ANRE ii vor urma scumpiri in lant.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/18882_fmi_avertizeaza_ca_romania_ramane_vulnerabila_la_socurile_economice_externe.html