BankNews.ro - The Business Republic

Romania este cea mai interesanta piata din zona pentru fuziuni si achizitii
Afaceri | Data Publicarii: 26-06-2008

Romania este piata cea mai interesanta din zona Europei Centrale si de Est pentru fuziuni si achizitii, situatie care nu se va schimba in urmatorii ani, a declarat partner M & A transaction services Deloitte Romania, Antonis Ioannides, citat intr-un studiu Deloitte.

"Romania nu doar ca nu a fost afectata de recenta criza financiara globala, ba chiar si-a accelerat activitatea in anumite sectoare, in ultimele luni. In mod evident, exista o oarecare prudenta in sectorul imobiliar, dar in toate celelalte sectoare asistam la o activitate tranzactionala intensa", a declarat Ioannides.

Acesta a subliniat ca Romania este piata cea mai interesanta din zona, in acest moment, lucru care nu se va schimba prea repede, adica in urmatorii ani. "Cele mai importante dealuri M&A au loc in domeniul energiei si resurselor, TMT (telecom, media, tehnologie) si sectorul serviciilor financiare", a subliniat el.

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, Romania si Bulgaria ocupa pozitii de top in randul preferintelor specialistilor M & A din Belgia, Europa Centrala, Danemarca, Germania si Olanda pentru viitoarele fuziuni si achizitii. Astfel, 78% din repondentii din Europa de Est considera aceste piete ca importante si foarte importante, in timp ce repondentii vest europeni au raspuns afirmativ in proportie de numai 26%.

Cele mai interesante tari din regiune pe domeniul M&A, pe langa Romania si Bulgaria, sunt Polonia, cu 80% din partea specialistilor est europeni si 56% din partea vesticilor, si Cehia si Slovacia, cu 90% repectiv 48%.

Specialistii Deloitte considera ca tarile din Europa Centrala si de Vest ocupa pozitii de top in randul preferintelor - 75%, respectiv 58% dintre participantii la sondaj au plasat aceste doua regiuni in topul locurilor ideale pentru investitii. In general, Europa este preferata, desi pietele emergente din Asia atrag la randul lor atentia investitorilor.
Potrivit studiului, investitorii financiari se concentreaza in special pe Europa de Vest, dar manifesta interes mare si pentru oportunitatile de investitii din Europa Centrala. Aproape 90% din companiile vest-europene sunt active in regiunea lor de origine, dar Europa Centrala isi consolideaza treptat pozitia.

O parte semnificativa din activitatatea europeana de M&A a avut loc in sectoarele de consum si productie, pe locurile urmatoare plasandu-se sectoarele TMT in Europa de Vest si energie si resurse, in Europa Centrala.

"Tranzactiile de fuziuni si achizitii in sectoarele de consum, energie si resurse se intensifica  in Europa Centrala. Tendinta este de a incheia tot mai multe dealuri cross-border, pe fondul extinderii marilor operatori de retail, precum Tesco. Acest lucru atrage ulterior consolidare pe segmentul furnizorilor, care fuzioneaza pentru a genera economii la scara si a putea furniza marfa marilor retaileri. Sectorul energetic si al resurselor este unul dintre putinele sectoare din Europa Centrala care genereaza tranzactii mari", a precizat partener M&A transaction services pe Deloitte Europa Centrala, Garret Byrne.

Analizand planurile M&A din urmatoarele 18 luni in Europa, studiul Deloitte concluzioneaza ca atat companiile, cat si investitorii de private equity vor sa se extinda. Fuziunile si achizitiile sunt un instrument care asigura succesul companiilor pe pietele globale pe termen lung. Drept rezultat, activitatea M&A este stimulata de tranzactii strategice care au ca obiectiv cresterea competitivitatii companiei in piata.

Potrivit studiului companiile de private equity dispun de cele mai bune practici care pot fi aplicate la momentul implementarii tranzactiei. Aceste companii planifica etapa post-fuziune in mod eficient, stabilesc obiective pe termen lung si criterii de succes pentru fiecare proiect in parte.
 
Studiul a fost realizat cu ajutorul specialistilor M&A recomandati de partenerii Deloitte din Belgia, Europa Centrala, Danemarca, Germania si Olanda, in primavara lui 2008 pe un numar de 120 de directori executivi, din companii si firme de private equity.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/18809_romania_este_cea_mai_interesanta_piata_din_zona_pentru_fuziuni_si_achizitii.html