Managerii de resurse umane din companiile locale castiga intre 2.200 si 4.200 de euro pe luna, fiind printre cel mai bine platiti manageri din companii, pe fondul unei crizei de personal tot mai accentuate pe piata locala.
"Salariul lunar brut al unui specialist HR de pe piata locala poate ajunge la 4.200 de euro, iar bonusurile si beneficiile reprezinta intre 10-25% din venitul anual al acestuia", a declarat pentru Business Standard Oana Botolan, country manager al companiei de recrutare Consulteam, pe baza datelor din studiul salarial realizat impreuna cu Mercer. Potrivit acesteia, rolul departamentului HR in cadrul companiei a crescut considerabil in ultimii ani, pe fondul crizei de personal, dar in acelasi timp au crescut semnificativ si salariile specialistilor de resurse umane, acestia intrand in categoria angajatilor care s-au bucurat de cele mai mari cresteri salariale in ultima perioada. Potrivit studiului Paywell pe 2007, realizat de Pricewaterhouse Coopers Romania (PwC), salariul unui specialist HR a crescut cu 23% in perioada 2005-2006 si cu 19% in perioada 2006-2007.
Potrivit Laurei Chilom, HR consultant in cadrul e‑Jobs, intr-un top al profesiilor, specialistii HR se situeaza pe locul cinci intre cele mai cautate in momentul de fata, fiind devansati doar de cele de consilier/director vanzari, contabil/economist, web designer si inginer constructor. "Cel mai mare salariu al unui director HR pe care l-am intalnit in piata este de 9.800 de euro net, fara alte beneficii, iar industriile din care provin cel mai bine platiti manageri de resurse umane sunt cele cu businessuri mari - telecomunicatiile si productia", spune George Butunoiu, specialist in Executive Search (recrutare de top management).
Conform studiului PwC "Saratoga Human Capital Benchmarking Romania 2007", un specialist de resurse umane din Romania gestioneaza in medie 78 de angajati. Stam mai bine decat media tarilor din Europa Centrala si de Est (unde sunt 87 de oameni sub jurisdictia unui specialist de resurse umane).
Totusi, comparatia ideala la care ar trebui sa ne raportam este data de Europa de Vest, unde raportul este 1 la 66. "Head-huntingul reprezinta principala modalitate de recrutare a specialistilor HR, acestia sunt greu de gasit, iar pentru a acoperi astfel de pozitii desfasuram un proces destul de complicat", spune Mona Neagoe, country manager Pedersen&Partners. In opinia acesteia, criza de personal nu creste puterea specialistilor HR, rolul acestora este acela de a facilita un proces de recrutare eficient, de a acoperi rapid nevoile de personal, managerii de linie fiind cei care sunt direct implicati in astfel probleme. In companiile cu peste 1.000 de angajati, sunt 112 persoane in raza de actiune a unui responsabil HR. In companiile cu crestere mare, este resimtita nevoia unei echipe consolidate de HR: un om la 77 de persoane.
Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/18787_cat_castiga_managerii_hr_de_pe_urma_crizei_de_personal.html