Pretul final al constructiei este influentat de forma casei, de utilitati, finisaje, precum si de organizarea santierului. Pretul pentru o casa se poate reduce cu 20% daca se va face o constructie de 100 de metri patrati cu parter si etaj, si nu numai cu parter, deoarece investitia in fundatie va fi mai mica. Pentru ca o casa sa fie mai ieftina trebuie sa fie patrata sau dreptunghiulara, sa beneficieze de utilitati in imediata apropiere, sa fie cu etaj, sa nu fie prevazuta cu constructii la subsol, iar destinatia fiecarei incaperi sa fie stabilita in mod logic.
De asemenea, un teren mic, care nu va permite organizarea santierului, respectiv depozitarea materialelor destinate constructiei, poate creste semnificativ pretul.
Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul Policons Group SRL, pretul unei case la rosu, din zidarie, fara finisaje, este de aproximativ 250 de euro metrul patrat construit, plus TVA, in timp ce pretul unei case la cheie, in care proprietarul se poate muta direct, este de aproximativ 500 de euro metrul patrat, plus TVA.
Potrivit lui Lucian Bolcas, administratorul unui site de constructii, pretul unei case nu poate fi stabilit fara a exista un plan care sa fie consultat de catre o firma constructoare. La aceasta suma se mai adauga pretul terenului.
Pretul va creste in cazul in care casa este prevazuta numai cu parter. "Una este sa torni fundatie pentru o constructie de o suta de metri patrati si alta este ca suprafata sa fie impartita pentru parter plus un etaj, respectiv sa fie turnata folosind jumatate din material", a amintit Lucian Bolcas, adaugand ca planseul nu va trebui sa fie mai gros.
In schimb, stalpii de rezistenta vor trebui sa fie ceva mai robusti. In cazul in care casa va fi conceputa cu parter si etaj, pretul va fi cu 20% mai mic decat daca se prefera numai parter. Pretul unei case poate creste semnificativ in cazul in care se insista pe constructii subterane, gen subsol sau pivnita. "Acolo va intra de doua ori mai mult beton decat intra in toata casa. Beton care va trebui armat cu fier, fier care costa bani", a mai spus Lucian Bolcas.
Pentru o casa cu costuri minime constructia trebuie sa fie patrata sau dreptunghiulara. "O casa in trei colturi, de exemplu, va necesita mult mai multa manopera pentru finisaje, precum si materiale pentru a rezulta niste camere normale", a mai spus Lucian Bolcas.
Organizarea santierului poate face ca pretul de constructie sa creasca. In cazul in care locul nu permite depozitarea materialelor, acestea vor trebui aduse cu taraita, caz in care costurile de transport vor creste enorm, mai ales in marile aglomerari urbane, unde se percep taxe mari pentru circulatia camioanelor. Utilitatile, un factor important in constructia unei case, pot la randul lor sa influenteze pretul.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/18774_casa_de_100_de_metri_patrati_cu_60000_de_euro.html