Chiar daca ar trebui sa te ajute sa interactionezi mai bine, utilizarea excesiva a corespondentei electronice te impiedica sa ai discutii normale, noteaza Evenimentul Zilei.
Daca te trezesti in timpul noptii sa trimiti e-mailuri, dai refresh constant si obisnuiesti sa recitesti vechile mesaje, inseamna ca esti aproape de a deveni dependent de casuta electronica. Specialistii englezi de la King's College din Londra, citati de CNN si completati de psihologi romani, iti arata care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze.
De regula, o persoana care a devenit "dependenta" de casuta electronica se simte dezamagita cand nu primeste e-mailuri noi. Din plictiseala, citeste spamurile sau isi trimite singura e-mailuri.
Ingrijoreaza-te daca obisnuiesti sa dai constant refresh la e-mail, daca le recitesti pe cele vechi intr-o pauza, in loc sa faci altceva, ori daca atunci cand nu esti in fata calculatorului ai dileme referitoare la mesajele trimise: daca au ajuns unde trebuie, daca le-ai trimis din greseala unei alte persoane sau daca ai primit raspunsul asteptat.
Un alt semn al dependentei este faptul ca, imediat cum ai ajuns acasa, deschizi e-mailul sa verifici daca vreuna dintre temeri se adevereste. Este grav si daca obisnuiesti sa-ti trimiti e-mailuri cu un articol interesant de pe net ca sa le ai pentru mai tarziu.
Risti sa ramai fara spontaneitate
Utilizarea excesiva a e-mailului nu face decat sa-ti dea un fals sentiment al comunicarii cu cei cu care corespondezi, avertizeaza psihologii.
"O comunicare exclusiva pe e-mail elimina orice interactiune umana. Prin viu grai se transmit emotii. In lipsa lor, este dificil sa stabilesti contacte in viata reala, cu oameni reali", explica psihologul Eugen Hriscu, specialist in dependente la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", din Capitala.
Mai mult, exista riscul de a pierde din spontaneitatea normala intr-o comunicare directa.
Integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/18740_dependenta_de_e-mail_nu_te_lasa_sa_comunici.html