Romania este pe cale sa piarda avantajul unei forte de munca ieftine, din cauza cresterii costurilor salariale, a deficitului de forta de munca in unele sectoare si a lipsei atractiei fortei de munca din sectorul rural, a aratat, joi, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, intr-o conferinta pe tema marilor jucatori din economia romaneasca.
'Romania este pe cale sa iasa din paradis in ceea ce priveste costul fortei de munca. Avem deja o crestere consistenta la trei luni. De asemenea, avem deja un deficit de forta de munca si multe persoane care prefera sa astepte pensia decat sa munceasca', a spus Pacuraru.
Ministrul a precizat ca in primele trei luni ale anului 2008, costurile salariale au crescut cu 19,5 la suta, in principal din cauza cresterii veniturilor si a numarului mare de prime si sporuri salariale acordate.
Salariul mediu net in Bucuresti se situeaza intre 550 si 650 de euro
Potrivit unor estimari neoficiale, salariul mediu net in Capitala ar putea fi chiar mai ridicat, de 900 de euro.
La nivel national, in martie, castigul salarial mediu nominal net pe economie a fost de 1.192 lei (circa 330 de euro), conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.623 lei in luna martie 2008.
Oficialul AMOFM a mai spus ca firmele care ofera locuri de munca la bursele organizate de agentie in Capitala au venit in 2008 cu o oferta salariala mai mare cu 50-60 la suta fata de 2007.
Rompres
http://www.banknews.ro/stire/18648_romania_pierde_avantajul_oferit_de_costul_redus_al_fortei_de_munca.html