Cresterea preturilor a generat scumpirea carburantilor in Europa, ceea ce a provocat proteste din partea transportatorilor rutieri si pescarilor, relateaza AFP.
Insa guvernele nu pot raspunde decat prin acordarea unor ajutoare pe termen scurt, considerand ca pretul mare la benzina poate incita si la economisirea energiei. Vehicule de mare tonaj si tractoare au blocat miercuri centrul orasului Bruxelles, inainte de summitul liderilor europeni, pentru a protesta fata de cresterea pretului la carburant si la materiile prime.
De la sfarsitul lunii mai, soferii de camioane din Franta, Spania si Portugalia si-au intensificat manifestatiile menite sa le aduca ajutoare guvernamentale. Soferii de ambulante si taxiuri s-au alaturat acestei miscari saptamana aceasta, in Franta. In Marea Britanie, soferii de camioane-cisterna care alimenteaza statiile Shell au fost in greva de vineri pana miercuri.
Nemultumirea a declansat o miscare similara si in randul pescarilor, care a durat mai multe saptamani. In Spania, greva pescarilor inceputa la 30 mai era in mare parte respectata si luni, cuprinzand pana la 80% din marile nave, potrivit confederatiei patronale Cepesca.
Cresterea pretului la pompa este direct legata de cea a cursului titeiului pe pietele internationale. Barilul era de aproape 133 de dolari miercuri, dupa ce a atins un nivel-record de 140 dolari, la inceputul saptamanii.
Scumpirea carburantului este cu atat mai dur resimtita in Europa cu cat "efectul de amortizare al euro a disparut din luna martie", potrivit Uniunii franceze a industriilor petroliere (Ufip). Carburantul este cumparat in Europa in dolari si vandut in euro. Insa valoarea euro in raport cu dolarul "s-a stabilizat" din martie-aprilie, in conditiile in care pretul titeiului a "crescut cu 30%", a explicat Ufip.
Pentru a ajuta profesiile cele mai afectate, liderii europeni, reuniti joi si vineri la Bruxelles, ar urma sa se pronunte in favoarea unor masuri "pe termen scurt" pentru categoriile cele mai defavorizate ale populatiei, insa vor respinge masurile fiscale mai generalizate.
Comisia Europeana a anuntat marti ca este dispusa sa autorizeze guvernele UE sa aloce o serie de ajutoare de urgenta pentru pescari, crescand plafoanele de ajutor public. Insa nu a spus nimic cu privire la masuri mai structurale, cum ar fi o eventuala scadere a taxelor la carburant, asa cum cer sapte tari europene, printre care Franta, Italia si Spania. In Franta, premierul Francois Fillon a promis un "ajutor direct" salariatilor confruntati cu cheltuieli suplimentare pentru a se deplasa la locul de munca, si vrea sa convinga partenerii europeni sa impuna un plafon pentru TVA-ul pe carburant.
In Italia, noul guvern al lui Silvio Berlusconi va instaura o taxa "Robin Hood" asupra profiturilor petroliere. CE a avertizat ca aceste masuri nu trebuie sa intarzie "adaptarea la o noua situatie" creata de cresterea preturilor la hidrocarburi si de incalzirea climatica. Pretul la carburant ar trebui sa ramana descurajant, pentru ca oamenii sa-si foloseasca masina mai putin si sa reduca astfel emisiile de gaze cu efect de sera.
Ministrul german al economiei, Michael Glos, a recunoscut mieercuri ca sefii de guvern sunt "relativ neputinciosi" in fata cresterii preturilor, in timp ce "consumul de energie creste tot mai mult".
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/18643_cresterea_preturilor_la_carburant_provoaca_nemultumire_in_europa.html